Свързани новини

13.07.2010 14:54

Изследване: Бирата е богата на витамини от групата В

Видян 2436 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

За първи път в България се извърши анализ на съдържанието на витамини в най-разпространените национални марки пиво, съобщават от Център по биология на храните ЕООД.


Съгласно данните от проведеното изследване пенливата напитка е ценен източник на витаминния комплекс В. Изследването установи, че в бирата има основно витамини от В групата. Това са тиамин (В1), рибофлавин (В2), ниацин (В3), пантетонова киселина (В5), пиридоксин (В6), фолиева киселина (В9) и цианкоболамин (В12). В една бутилка от 0,5 литра бира усреднено се съдържат около 10% от препоръчителната за възрастни дневна доза В витамини. Най-значителен е делът на В9, В6 и В2.
Според д-р Сергей Иванов, ръководител на изследването, при някои български марки пиво (за 0,5 литра) нивото на тези витамини достига до 80% от препоръчителния дневен прием. В това отношение бирата превъзхожда всички останали алкохолни напитки. За да се направи пиво, ечемикът най-напред се обработва и става на малц, в резултат на което се увеличава хранителната стойност на зърното.
Дрождите са другият основен източник за В витамини в пивото. Те са най-богатата на тези витамини хранителна съставка и в процеса на ферментация голяма част от полезните съединения на микроорганизмите остават в пивото. Витамините от В групата участват при много метаболитни процеси и са от изключителна важност за човешкия организъм. Те се приемат от хора, страдащи от косопад, пърхут, суха, лющеща се кожа, чупливи нокти, редица алергични, нервни и психични заболявания. Тези констатации се отнасят както за алкохолната, така и за безалкохолната бира.
Недостигът на В витамини води до развитие на определени болести. При хората, консумиращи повече високоалкохолни напитки, обикновено се наблюдават по-малко В витамини. Те не се синтезират в човешкия организъм и затова приемането им с храните и напитките е от първостепенно значение. Пълният набор от витамини и елементи, които са жизненоважни за здравето, не могат да бъдат набавени от един-единствен източник.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

към хороскоп хороскоп

скорпион