На 16 ноември 2023 г. в галерия Виваком Арт Хол Оборище 5 от 18:00 ч. в Салонната зала ще бъде открита изложба по повод 135-годишнината от създаването на Софийският университет „Св. Климент Охридски“

Свързани новини

13.11.2023 13:42

Избрани творби от колекцията на СУ в Галерия Виваком Арт Хол Оборище 5

Видян 901 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

На 16 ноември 2023 г. в галерия Виваком Арт Хол Оборище 5 от 18:00 ч. в Салонната зала ще бъде открита изложба по повод 135-годишнината от създаването на Софийският университет „Св. Климент Охридски“.


Колекцията съдържа произведения на едни от най-значимите български художници, както и изключително ценни стари ръкописи. До 2 декември 2023 г. посетителите на Галерията ще имат възможността да са сред първите, видели оригиналните платна на стари български майстори, графика, икони и архиви, които са малко познати на широката публика.

Представената извадка от съвременно българско изкуство, която ще бъде показана в галерия „Виваком Арт Хол Оборище 5“, представлява малка част от богатата колекция на Софийския университет, но въпреки това тя предлага на публиката широк диапазон от стилово разнообразие в българското изкуство от целия ХХ век. В нея е отразен динамичният художествен живот в България най-вече през последните три десетилетия на ХХ век, а чрез портрети на майсторите от резовско-зографския род и тези на Антон Митов и Никола Ганушев се разкрива съжителството на традиция и съвременност в нашето изкуство.

Изложбата представя творби:

Живопис - Антон Митов, Златю Бояджиев, Светлин Русев, Йордан Кацамунски, Енчо Пиронков, Георги Божилов - Слона, Свилен Блажев, Станислав Памукчиев, Вихрони Попнеделев, Андрей Даниел, Греди Асса, Недко Солаков и др.

Графика и рисунки - Васил Захариев, Найден Петков, Любен Диманов, Николай Майсторов, Иван Нинов и др.

По-голямата част от произведенията на изкуството в колекцията на Софийския университет постъпват като дарение през 1988 г., когато се отбелязва 100 годишният юбилей на институцията. Необходимостта да се съхранява, поддържа и експонира тази колекция, наброяваща няколкостотин картини, пластики и творби на приложното изкуство налага създаването през 1998 г. на фонд „Изкуство“, а година по-късно и на университетската галерия „Алма Матер“.  

Софийският университет е водещата образователна и научна институция в България, но и едно от най-важните културни средища в столичния град. В него изкуството не е само предмет на научно знание и изследване в рамките на различни хуманитарни дисциплини, но е част и от целогодишния интензивен културен живот в университета, включващ изложби, концерти, спектакли, литературни четения и дискусии.

Желаещите да посетят експозицията могат да го направят от 17.11.23 г. до 02.12.23 г. вкл. /вход свободен/ в работното време на Галерия Виваком Арт Хол Оборище 5.

Повече информация може да откриете на: vivacomoborishte5.com







Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

- Каква е разликата между мъжа и микровълновата печка?

  Никаква, след 30 секунди всичко е готово.

                 

към хороскоп хороскоп

козирог