28.11.2008 09:27

Искате ли торбичка

Видян 3906 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Най-важното разбира се е какво слагаме в торбичката, или какво можем да сложим, но това се променя, а и сега с глобалната криза изглежда преосмислянето става задължително. Все пак и въпросът с торбичките е изключително важен, без да се разпростираме върху проблема как и с тяхна помощ унищожаваме Земята, или най-малкото замърсяваме София като при това предизвикваме ужас у маймуните в зоопарка, че кметът наистина един ден може да ги наеме да чистят торбички от клоните на дърветата.
Искате ли торбичка ни питат както знаете, когато тя се плаща. Ако не искате, трябва специално да помолите да ви дадат „нефирмена” – така е във „Фантастико”. Там пробваха да не дават безплатни торбички, но изглежда не им се отрази добре и си върнаха нормалната практика. В „Била” и в „Кауфланд” не питат, защото големите торби си стоят на щанда редом с други дреболии и е ясно, че се плащат. За други торбички също трябва да помолите. Понякога безплатните са оставени отстрани и можете да си вземете колкото искате, понякога по-спестовни ( или така инструктирани) касиерки ви дават колкото преценят, че ви трябват. В „Т-маркет” торбичките задължително се плащат – струват 10 стотинки. Ако не искате – ваша работа. В „СВА” положението е същото, само че техните струват 8 стотинки. Тази верига между другото е една от първите, която прегърна идеята да се използват биоразградими торбички и според шефовете й има такива и платени и безплатни опаковки. Обаче безплатни на практика няма. Сигурно защото, пак според тези хора, разходите се увеличават със 7 % с използването на природощадящи опаковки. Според мениджмънта на основния производител на биоразградими торбички „Екстрапак” цената на торбичка за веригите излиза от 1 до 5 стотинки. От фирмата са категорични, че покупките за крайния потребител няма да се оскъпят, ако бъдат въведени биоразградими торбички. При това положение изчезва всяка човеколюбива мисъл, че магазините ( Т-маркет и СВА) ги е грижа едва ли не за природата и затова задължително трябва да си платите и опаковката на покупките. Обаче да спестят – да спестят , колко ще спестят ? Най-много да загубят някой и друг клиент. С това очевидно са наясно в „Пикадили”, където единствено задавят по-любезния въпрос „ каква торбичка искате ?” И вие можете да си изберете, и няма да ви откажат, ако поискате 6 малки торбички, които са безплатни. В техните магазини има и стандартни и екологосъобразни опаковки.


Произвеждаме 3,2 милиарда торбички
През лятото столичната община написа проектоспоразумение, според което големите вериги ще използват само биоразградими торбички. Екстри по този повод не са били предвидени сигурно ( като например намаляване на таксата смет) и засега си е само проект, а не споразумение. Иначе щеше да се чуе, няма никакво съмнение. Кметът както знаете не пропуска случай да поеме върху себе си всички заслуги за добруването на човечеството. Иначе според екоминистерството у нас годишно се произвеждат 3,2 милиарда торбички и 80% от тях се употребяват еднократно. Ако те се завържат една за друга и се опънат като въже, то ще е два пъти по-дълго от разстоянието до луната. И българка между другото стана популярна по света с изработваните разни работи, почти художествени, плетени от найлонови торбички. И цели школи последователи има из страната.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

близнаци