25.09.2008 12:07

Идва заплаха от далечния Космос

Видян 2326 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Слънчевият вятър е на най-ниското си равнище от 50 години, а това потенциално открива Слънчевата система за по-опасни лъчи от отдалечения космос, оповестиха американски изследователи, цитирани от ДПА.


Данни, събрани от съвместната мисия "Одисей" на НАСА и Европейската космическа агенция (ЕКА), показват, че цикличните ветрове са на най-ниските си нива, откакто учени за пръв път са събрали информация в тази област. Слънчевият вятър създава "защитен балон", наречен хелиосфера, около планетите в Слънчевата система, като им помага да се защитят от опасни частици от други райони в Космоса, т.е. от т.нар. космически лъчи. Тези лъчи застрашават здравето на астронавтите и могат да причинят щети на електронните уреди. Затова трябва да се държи сметка за космическите лъчи, когато се изстрелват спътници.
"Слънчевият вятър е на най-ниските си нива", заяви на пресконференция изследователят Ед Харис от Лабораторията за реактивни двигатели на НАСА. Изследователите не са изненадани, че слънчевият вятър отслабва. "Времето не е подходящо за пътуване в Kосмоса", увери изследователката Нанси Крукър от Университета на Бостън. Тя обаче отбеляза, че астронавтите, които пътуват до Международната космическа станция (МКС), не са изправени пред допълнителна заплаха, защото станцията е достатъчно близо до Земята, за да бъде защитена от нейния магнитен щит.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Има два типа хора. Аз избягвам и двата

към хороскоп хороскоп

телец