Деца и възрастни рисуват пейзажи

Свързани новини

30.06.2023 13:59

Деца и възрастни рисуват пейзажи във възрожденска къща

Видян 1757 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

С настъпването на астрономическото лято Банско се превръща в арена на изкуството, където местни жители и гости на града ще се учат да рисуват на открито. Арт школата ще бъде под формата на поредица от събития, които ще се случват всяка сряда в градината на една от най-красивите старинни къщи в сърцето на Банско – Бащин Дом.


Участие могат да вземат възрастни и деца над пет години, като предишен опит не е необходим, защото на терен ще има професионални художници, които ще се грижат крайният резултат да е повече от удовлетворителен и всеки с гордост да занесе у дома си своето произведение. Темата за малките и големи художници ще бъде любовта към планината, като всеки път ще се рисува различен кадър, заснет от Иво Димитров, запаметил с апарата си красотата на Пирин. Фотографът е роден и израстнал в Банско и над 30 години е обикалял предимно Пирин планина. По време на преходите си е успял да заснеме с обектива си любимите си места.  „Докато бях дете, моят вуйчо ме водеше по различни места в Пирин - емблематични месности, върхове, езера и др. Планината крие повече тайни и истории, отколкото очакваме.


За жалост те се губят, защото не се предават. Така един ден реших да заснема всичко, което виждам, по начин, по който на мен ми харесва. Постоянно посещавам планината, понякога с приятели, понякога сам и продължавам да снимам, защото винаги е различно…“ – споделя фотографът. Събитията започнаха на 21-ви юни в 17:57 ч. - моментът, когато настъпва астрономическото лято, а на 27-ми Юли отново в 17:57 ч. ще се проведе фотоизложба на Иво Димитров, на която гостите и участниците ще могат да се насладят на подбрани кадри, заснети по време на обиколките му в Пирин планина. Локацията е къща за гости „Бащин Дом“ или наричана още „Скабрината къща“, на адрес в град Банско, ул. Кирил и Методий 4, като за участниците ще е необходима предварителна резервация.  Организатор на събитието е „Bulla Artworks“ – екип от педагози, художници и артисти, които обичат природата, изкуството и децата, и се борят за по-добро образование чрез иновативни и развлекателни методи.


„Скабрината къща“ се намира в непосредствена близост до църквата на Банско. Построена е през 1923 година. Днес тя се съхранява от семейството на Александър Скабрин, наследник на два от местните видни рода – Скабрин и рода на Хаджи Вълчо, брат на Отец Паисий. Къщата е реставрирана през 2021г., като е запазен битовият дух и стил, съчетан с модерен интериор. Състои се от 3 стаи, едно студио и апартамент. В „Бащин Дом” са заснети кадри за биографичния филм “Капитан Петко Войвода”. От последния етаж на историческия паметник се отваря панорамна гледка към върховете и пистите на Пирин, към Рила и Родопите, както и към емблематичната църковна кула, която е втора по големина в България след храм паметника „Александър Невски“.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

скорпион