Свързани новини

02.12.2009 11:57

Червеното вино предпазва зъбите от увреждане

Видян 1938 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Хората, държащи на блестящата си усмивка, винаги са избягвали червеното вино, но учени установиха, че то всъщност е полезно за зъбите.


Изследователите откриха, че червеното вино съдържа химически вещества, предпазващи увреждането на зъбите, като предотвратяват проникването на вредна бактерия. Според изследването, което трябва да бъде публикувано във в. "Food Chemistry", изпиването на една чаша червено вино на ден може да запази зъбите здрави и да намали необходимостта от пломби. За разлика от червеното вино неотдавнашно изследване показа, че бялото вино може да увреди зъбите заради високото съдържание на киселини, които разрушават емайла, обвиващ повърхността на зъба.


Вече беше установено, че умереното пиене на червено вино предпазва от сърдечни заболявания и някои видове рак.


Но през последните години учените изследваха дали то може да предпазва зъбите от разрушаване. Миналата година екип от американски учени откри, че химически вещества, срещащи се в големи количества в семената и кожата на гроздовете, които се смилат, за да се получи вино, блокират способността на вредна бактерия да попада в зъбния емайл. При последното проучване, учени от университета в град Павия, Италия, изложили бактерията на малко количество червено вино без алкохолно съдържание. Така те можели да разберат дали алкохолът или нещо друго във виното има този благотворен ефект. Резултатите показали, че вредните организми не можели да достигнат до зъбите или до слюнката, след излагането им на червено вино. Учените обясняват, че това се дължи на съставки наречени proanthocyanidins, богати на антиоксиданти, срещащи се в кожата на гроздовите зърна. Информацията е на БГНЕС.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

рак