07.06.2019 13:06

Българска пиеса ще бъде филмирана от австрийски продуценти

Видян 1304 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Българската пиеса „Паякът“, написана и поставена от режисьорите Йордан Славейков и Димитър Касабов, е в основата на сценария на новия австрийски пълнометражен филм Egomania.


Зад проекта стои популярната актриса и писателка Марлен Шацингер, която е продуцент и режисьор на пълнометражната лента. Шацингер се запознава с текста на „Паякът“ през лятото на 2018 г., когато среща Йордан Славейков на уъркшоп по творческо писане в Косово. Следва откупуване на авторските права и превод на текста. След продължителен кастинг са избрани актьорите за ролите на сиамските близнаци Марта и Мартин. Младите актьори Йохана Зайтингер и Харуин Кравиц са приятели от детство и това е едно от условията на продуцентите за изграждането на по-добрата връзка между героите.  Водят се преговори с известна австрийска актриса за ролята на майката на близнаците. Пиесата „Паякът“ се играе вече 8 години на сцената на ТР „Сфумато“.


Представяна е на десетки международни фестивали и форуми и награждавана неколкократно у нас и в чужбина. Преведена е на руски, френски, немски, английски и италиански език. На 14 юни (петък) от 19.00 в ТР "Сфумато“ пиесата ще се играе за 85-ти път от брилянтните актьори Пенко Господинов и Анастасия Лютова. През годините не стихва интересът към българското заглавие от страна на чуждестранни театрални и филмови продуценти. През 2017 г. “Паякът“ е поставена на английски език беше в рамките на големия театрален фестивал Summer Alternative Theatre festival в Маями. А авторите Димитър Касабов и Йордан Славейков са поканени да вземат участие в последните репетиции на американския спектакъл. Режисьорът Йордан Славейков за пиесата: „Темата на „Паякът“ никога не е била за сиамските близнаци. И точно това я прави универсална и харесвана навсякъде, където е играна, четена, превеждана. Темата на пиесата е любовта и трудностите, които всяка двойка изпитва и преодолява или не, докато хората са заедно. Темата е любовта и какво ни коства да останем заедно с този, с когото сме избрали или не сме избирали да сме свързани. Сиамските близнаци са метафора на тази адски трудна близост.“










Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

рак