10-то издание

Свързани новини

12.09.2023 15:35

Българите в Канада провеждат 4-дневен фестивал на нашенските народни танци и шевици Канатица

Видян 1430 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Това е 10-то издание на фестивала и съвпада с 20-годишнината от създаването във Ванкувър на група за български народни танци "Китка", както и 30-годишнината от учредяването на българска учебната дейност във Ванкувър.

От 21-ви до 24-ти септември 2023 г. във Ванкувър, Канада, с участието на групи от цяла Северна Америка се провежда фестивал на българските народни танци и шевици „Канатица”. Организатор е Българо-канадско дружество в Британска Колумбия, а основна цел е популяризиране на българския фолклор сред канадската и чуждестранните многокултурни местни аудитории, които да имат възможност да се насладят на нашето изкуство - фолклорно и традиционно. Първият ден на фестивала е посветен на българските шевици. За първи път в чужбина се организира подобна проява за популяризиране на българското везмо и неговото значение за фолклора. Специален гост е Диляна Курдова с представяне на книгата й „Размисли върху българската женска носия“. Пред по-широка аудитроия, включваща и канадци, танцуващи български хора, посещаващи Копривщенския събор, тя ще говори за символиката на българските шевици. Книгата е в процес на превод на английски език.

Във втория ден на „Канатица”, 22-ри септември 2023 г. по случай Деня на независимостта на Република България ще се извие голямо българско хоро с всички участници и гости на фестивала, ще има празничен концерт и премиерно излъчване на филма „20 години български танци във Ванкувър”, разказващ за създаването, историята и духа на група „Китка”. Същият ден в българската розова градина в престижния квартал Бърнаби ще има хоротека.

История на фестивала

Традицията започва в последните летни дни на 2001 година, когато е учредено Българо-канадско дружество. Тогава нашенската общност в Британска Колумбия по идея на Виолета Дечева се събира на саморъчно изпечени кебапчета. От тогава всяка година в края на август или началото на септември, се прави традиционно българско събиране, което понякога наричат "кебапче парти". През 2013г. за пръв път то прераства във фестивал. В сръбската църква се провежда концерт с участието на танцови състави от различни култури. Септември миналата година фестивалът е с участието и на много местни български музиканти: хорови формации, джаз музиканти, класическа музика и фолклорни състави.

За логото на фестивала е проведен конкурс с участието на графични дизейнери от България и Канада. Избрано е предложението на Мартина Иванова. То е събирателен образ на символиката и пилето в полет, което е всъщност част от самата Канатица.


„Символът „Канатица” е много древен (около 5300 години пр. н.е. и се среща в различни краища на Земята, без значение на религия и държавно устройство). Канатица, от друга страна, е фонетично близка до името на страната, в която живеем и това го прави запомнящ се за канадската публика, която е нашата целева група. Визуалното изображение на Канатицата наподобява панделка. Това са два огледални триъгълника, които се докосват при върха на катетите. Маказът, който е основният елемент на Канатицата, или с други думи съединени по различен начин триъгълници, най-често символизира също и образа на мъдрата костенурка, върху която според нашите деди се крепи Земята. Костенурка е в центъра и на легендите за създаване на земята, разказ от автохтонното население в Канада. Островът на костенурката – така наричат Северна Америка някои от коренните жители на Канада. Името идва от легенди и предания на различни народи от местното население, които разказват за костенурка, която държи света на гърба си. За някои от тях костенурката е символ на живота и на земята и се свързва с различни духовни и културни вярвания”, добавя Ваня Захариева – Алексиева, главен организатор на фестивал „Канатица”.

Българската бродерия и клубчето „БГ ръчни красоти”

Сръчните българки във Ванкувър бродират, водени от желанието да научат повече за българската носия, за нашенската бродерия, да разпространят тази традиция и просто да творят. „Още когато си шихме носиите се заинтересувахме да разберем и знаем повече за това дълбоко познание, което може да се търси и намира, копае и открива навътре и надолу много. Искаме да знаем, за да разкажем на децата си и да го пазят, да си знаят корена, да се идентифицират с него, а той да ги пази”, разказва Ваня Захариева – Алексиева, главен организатор на фестивал „Канатица”.

През май 2024 г. с концерт и филм ще бъде отбелязана 30-годишнината от създаването на българското училище „Св. Св. Кирил и Методий” във Ванкувър, Канада.









Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

лъв