06.09.2016 09:11

България чества 131 години от Съединението

Видян 2021 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

България празнува 131-та годишнина от Съединението на Източна Румелия и Княжество България.


Денят ще бъде отбелязан с празнични концерти, църковни служби и военни ритуали в цялата страна. Център на тържествата е Пловдив, където на този ден през 1885 година военни части и четата на Чардафон Велики арестуват поставения от османците губернатор и обявяват Съединението.


Тържествата започват сутринта в катедралния храм „Света Богородица“, където Пловдивският митрополит Николай ще отслужи молебен. Венци и цветя ще бъдат поднесени пред паметника на Захарий Стоянов и пред паметната плоча на майор Райчо Николов.


По обяд на площад „Съединение“ ще бъдат посрещнати участниците в Международния мемориален маратон, които ще пробягат 24 километра, стартирайки от центъра на град Съединение. Вечерта пред Военен клуб Пловдив, комитет „Родолюбие” ще представи възстановка на събитията от 6-и септември 1885 година.


В Регионалния исторически музей ще бъде представена специална изложба. Тази година експозицията е наречена "Пловдив по пътя към модерния свят“, посветена на историята на града от Освобождението през 1878 година до втората половина на 20-ти век.


Кулминацията на празника е тържествена заря-проверка на площад "Съединение" от 20.30 часа. Очаква се да присъства председателят на Народното събрание Цецка Цачева и много други официални лица.


Тържествата  по случай 131-та годишнина от Съединението на Източна Румелия и Княжество България в Пазарджик ще започнат в 11.00 часа с празничен концерт на площад „Константин Величков“. В същия час във Велинград ще бъде извършен ритуалът по издигането на националното знаме. Програмата включва парад-дефиле на  Младежкия духов оркестър с мажоретен състав. Организиран е и благотворителен спектакъл.


В Ямбол отбелязването на Съединението ще започне в 10.00 часа с изпълнение на Ямболския духов оркестър на площада пред Общината. В 10.30 часа е началото на тържествената церемония с ритуал по издигане на националния флаг, празнично слово на кмета Георги Славов и благодарствен молебен. В ритуала ще участват представителни части от военни формирования на Ямболския гарнизон. Честването на Съединението ще продължи с шествие по централните улици на града до Паметника на загиналите за националното ни освобождение, където ще бъдат поднесени венци и цветя.


Тържествен ритуал и концерт на площад "Възраждане" в Плевен ще бележи днешния ден. Общоградското тържество е от 11 часа пред паметника на Четвърти плевенски пехотен полк в градската градина. Вечерта на сцена "Водна каскада" с рок концерт започва националната кампания на група „Хоризонт“ и родни музиканти под мотото: „Изпей “Обичам те“ на български“.


Източник: БНР



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

-Какво прави феминистката, когато чуе хубав виц?
-Смее се под мустак…

 

към хороскоп хороскоп

телец