Свързани новини

27.12.2020 08:05

Археолозите откриха древен магазин за улични храни в Помпей

Видян 1986 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Археолозите в Помпей, градът, погребан при изригване на вулкан през 79 г. след Н. Е., са направили необикновена находка - магазин за горещи храни и напитки със стенописи, който е древният еквивалент на заведение за бързо хранене за римските минувачи, съобщава Ройтерс.


Известен като термополиум, щанд за топли напитки на латински, магазинът е открит в обекта Regio V на археологическия парк, който все още не е отворен за обществеността.


Следи от почти 2000-годишна храна бяха открити в някои от дълбоките буркани от теракота, съдържащи гореща храна, която пазачът спуска в плот с кръгли дупки.


Предната част на плота е украсена с ярко оцветени фрески, някои от които изобразяваха животни, които са били част от продаваната храна, като пиле и две патици, висящи с главата надолу.


„Това е изключителна находка. За първи път разкопаваме цял термополиум “, каза Масимо Осана, директор на археологическия парк в Помпей.


Археолозите откриха също украсена бронзова купа за пиене, известна като патера, керамични буркани, използвани за готвене на яхнии и супи, колби за вино и амфора.


Помпей, на 23 км (14 мили) югоизточно от Неапол, е бил дом на около 13 000 души, когато е бил погребан под пепел, камъчета и прах, тъй като е подложен на силата на изригване, еквивалентна на няколко атомни бомби.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня



COVID-19 е като рогата:

- Едни го имат.
- Други ще го имат.
- А трети никога няма да знаят, че са го имали ...

към хороскоп хороскоп

везни