06.08.2023 13:08

25 г. без Тодор Живков

Видян 6327 пъти | Коментари 0
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Четвърт век измина от смъртта на един от най-дълго управлявалите България мъже Тодор Живков. Той е кмет на София през 1949 г., първи секретар на управляващата от 1954 г. страната Българска комунистическа партия, министър-председател от 1962 г. до 1971 г. - трети по продължителност на престоя си на поста след Станко Тодоров и Бойко Борисов. Живков става председател на Държавния съвет на НРБ, и генерален секретар на ЦК на БКП от 1971 до 1989 г. Свален от партийния си пост на историческия пленум на 10 ноември 1989 г., а от позицията на държавен глава - следващата седмица.


Арестуван е в края на януари 1990 г. и срещу него започва така нареченото Дело №1. По време на процеса той е обвинен, че с негов подпис са продавани без ред жилища и автомобили на известни деятели на изкуството и културата като акад. Людмил Стайков и Аня Пенчева, както и че е получавал пари за представителни разходи, каквито и в момента вземат заемащите висши държавни длъжности. При днешните министри обаче, за разлика от тогавашните, парите за това са неограничени и някои харчат месечно повече от една своя заплата.


Преди смъртта си той успява да отхвърли съдебно обвиненията.


Тодор Живков е баща на председателя на Комитета за култура от 1974 г. до смъртта си и член на Политбюро на ЦК на БКП Людмила Живкова - създала НДК, НГДЕК, НУКК в Горна баня, Галерията за чужедстранно изкуство, Асамблеята и монумента Знаме на мира, Международните писателски срещи, автор на идеята за честване на 1300 години България, за реставрациите на основните църкви и манастири в България, представила тракийските съкровища на света и отворила българското образование, наука и култура от комунистическия застой към съвременните тенденции отвъд желязната завеса. Бащата я губи в навечерието на своя 70-и рожден ден. Както около 60-годишнината му този свят е напуснала неговата съпруга д-р Мара Малеева, сестра на акад. Атанас Малеев.


Втори зет на Тодор Живков е Иван Славков - легендарен директор на БНТ от 1972 до 1982 г., който от 1983 г. до 2004 г. е шеф на Българския олимпийски комитет, а след оправдаването си, последвало дело след свалянето на тъста му, е и председател на Българския футболен съюз. Неговата кариера е прекратена след скандално предаване с нерегламентиран запис на Славков на предаването на Панорама на ВВС, озаглавено Да купиш игрите. По ирони на съдбата, именно Славков е човекът, пуснал Панорама по БНТ, както и всички други легандарни програми - от Всяка неделя до Мелодия на годината.


Най-голямата реабилитация за фамилията обаче е изборът на внучката на Тодор Живков - Евгения, която той осиновява след смъртта на майка й, за народен представител през 2001 г. Тя депутатства 2 мандата - до 2009 г., в парламентарната група на БСП, която само 12 г. преди да влезе в листите й е изключила нейния дядо.   


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

лъв