01/02

Свързани новини

20.08.2020 10:45

Вила CasaBlanca е дом, направен от глина

Видян 1275 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

        Вила CasaBlanca в Бали е нов прочит на древната традиция на изграждането на глинени домове – строителна техника, използваща материали като глина и слама, често добивани на място, на самата строителна площадка, съобщава greentech.bg. Домът е част от по-мащабен проект, състоящ се от 24 подобни устойчиви луксозни къщи в рамките на цяло екоселище, проектирани от Курт Бекман и студио MUD Sustainable Homes.

Изграждането на домове от глина и трамбована пръст със сигурност има смисъл в тропическия пейзаж на Бали. Домовете от т. нар. „коб“ осигуряват естествено хладно жилищно пространство с естествена устойчивост на термити, мухъл, пожари и земетресения. Страната е известна с богатата си глинеста почва, която спомага за отглеждането на кафето, предлагането на спа процедури и дори вдъхновява традиционната борба с мепантиганска кал. За съжаление техниката за изграждане на домове с трамбована пръст до голяма степен е изчезнала след възхода на бетона през 70-те години. Според дизайнера, вилата е първият и единствен съвременен пример за глинен дом на Бали.

Във вътрешността на дома всичко е оборудвано с нискоенергийни технологии: изцяло LED осветление, система за рекултивация на сивата вода и подхранване на подпочвените води. Въпреки че техниката за изграждане с трамбована пръст осигурява естествено охлаждане на пространството, дизайнерите са включили някои допълнителни открити жилищни пространства, за да осигурят повея на бриза в дома и наличие на изобилна естествена светлина.

Устойчивите строителни материали за направата на дома включват бамбук и захарна тръстика за извития й “търстиков“ покрив и местен вулканичен камък за основата на къщата. От камък са изградени и стените на банята. Самата градина е озеленена с ядливи растения, като лимонена трева, захарна тръстика, люти чушки, банани, ананаси, розела и местни билки.

Основната сграда на вилата включва три спални плюс още една спалня и кабинет на разположение вътре в къщата за гости. Има вътрешни и външни балкони, тавански помещения за спане, салон на горния етаж и люлка, които правят пространството приветливо и луксозно, а обзавеждането залага на местни дърворезби с почит към културното наследство на района.

Разположен в Убуд, Бали, проектът е завършен през февруари 2020 година.


Снимки: Kurt Beckman



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня



COVID-19 е като рогата:

- Едни го имат.
- Други ще го имат.
- А трети никога няма да знаят, че са го имали ...

към хороскоп хороскоп

везни