Свързани новини

04.01.2022 10:55

Учените разработват „интелигентен пакет“, който убива E.coli и салмонела

Видян 1058 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Интелигентните опаковки за храни, които бавно освобождават антимикробни вещества, за да унищожат вредните бактерии като E. coli и Listeria, могат да поддържат рибата, месото, плодовете и зеленчуците по-свежи за по-дълго, казват учените, които са го разработили, предаде DailyMail. ВИЖ ВИДЕО ТУК!

При лабораторни тестове е установено, че опаковката може да удължи срока на годност на пресните плодове с около два-три дни в сравнение с обикновените опаковки.

Водоустойчивият пакет, разработен от изследователи от Харвард и Технологичния университет Нанянг, изглежда точно като прозрачна пластмаса. Въпреки това то има ползата, от това, че е биоразградим, което означава, че може да помогне за намаляване на отпадъците от депата, както и развалянето на храна.

Според екипа опаковъчната индустрия е най-големият потребител на синтетични пластмаси, получени от изкопаеми горива, и е отговорна за по-голямата част от пластмасовите отпадъци.

Изследователите казаха на MailOnline, че разходите за производство на новите им опаковки са сравними с обикновените пластмаси - и вероятно ще станат по-евтини в бъдеще.

Това, добавиха те, се дължи на факта, че очакват подобрения в технологиите, използвани за извличане на необходимите съставки от биомаса.


„Това изобретение би послужило като по-добър вариант за опаковане в хранително-вкусовата промишленост“, каза авторът на статията и биоинженер Мери Чан-Парк от Технологичния университет Нанянг, Сингапур. „Той може да служи като екологична алтернатива на полимерите на петролна основа, използвани в търговските опаковки за хранителни продукти, като пластмаса, които имат значително отрицателно въздействие върху околната среда. „Интелигентното освобождаване на антимикробни средства се случва, когато има бактерии или висока влажност. Осигурява защита само когато е необходимо — като по този начин се свежда до минимум използването на химикали и се запазва естественият състав на опакованите храни. „Той демонстрира превъзходни антимикробни качества в борбата с безброй хранителни бактерии и гъбички, които могат да бъдат вредни за хората — [и] може да се прилага към различни продукти като риба, месо, зеленчуци и плодове.“ 


 


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Бате Гошо:

 

- Какво е секс прaвилото за есента?

- Пaртньорът с хремa е винаги отдолу!!!

 

към хороскоп хороскоп

риби