Свързани новини

04.01.2021 10:16

Учени: жестоките игри не създават насилници

Видян 1001 пъти | Коментари 1
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Задълбочено научно изследване, продължило цели 10 години, установи, че игрите с насилие по време на детството не водят последствие до насилствено поведение на порасналите геймъри, съобщава Technews.bg.

Противниците на видеоигрите често твърдят, че жестоките видеоигри са причина за насилствено поведение. Въпреки че това твърдение е опровергавано многократно от науката, темата оставена отворена за дискусия. С ново десетгодишно проучване учените решиха да сложат край на този въпрос.

Изследването, публикувано в сп. „Киберпсихология, поведение и социални мрежи”, не открива връзка между увлечението по насилствени видеоигри в детска възраст и насилственото поведение през следващите години.

Учените са ангажирали 500 доброволци на средна възраст 14 години. По време на изследването те са попълвали въпросници за времето, прекарано в игри, като са били разделени на три групи:

Група 1 играе по-агресивни игри в детството и постепенно спира с напредването на възрастта; Група 2 играе умерено в детството и по-често избира такива игри, докато пораства; Група 3 почти не играе в детството, но с напредване на възрастта започва да играе все повече и повече.

Децата от Група 1 с най-много време, прекарано в насилствени игри в ранна възраст, не показват значителна разлика в нивото на агресия в зряла възраст, в сравнение с децата, които са играли много малко. Умерената Група 2, която играе предимно през юношеството си, показва най-високи нива на агресия.

Резултатите от изследванията потвърждават за пореден път, че заниманията с игри, съдържащи сцени с жестокости и насилие, в началото на развитието на детето не водят до агресия по-късно в живота.

Изследователите също така отбелязват, че децата, които са започнали да играят насилствени игри в ранна възраст „показват по-изразени симптоми на депресия, но и ясно намаляване на тревожността. Тази група може да е използвала насилствени видео игри, за да се справи със симптомите на депресия”.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Гост 04.01.2021 11:57

    Тези "учЕни" помияри са на хранилка към някоя НПО за изроди и дебили. Научно е доказано отдавна, че насилието в детска възраст, независимо дали върху или от страна на детето, води до необратими психични изменения, които най-често се изразяват в продължаване и доразвиване на насилието.

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

скорпион