Свързани новини

01.01.2020 09:15

Tехнологиите на новото десетилетие

Видян 1966 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Светът навлиза в ново десетилетие, към което има големи очаквания от всички. От предупредителни прогнози за нова криза до исторически събития като ново кацане на Луната и дори пътувания на хора до Марс. Изгледите са, че следващите 10 години ще са много динамични, а технологиите ще са в основата на голяма част от тези събития.


Очакванията към технологиите също са доста големи. Последните няколко години има привидно известно затишие в ИТ света, но липсата на големи иновации не е случайна. ИТ индустрията е в своеобразен преходен период. В момента се извършват много и мащабни промени "зад кулисите".


Това се изразява в бързия напредък на облачните услуги, развитие на все по-големи и сложни дейта центрове, навлизане на ново поколение технологии като 5G мрежите, нова генерация хардуер, софтуер, изкуствен интелект и т.н. Всичко това рядко генерира новини, които да са интересни или засягащи масовия потребител, но въпреки това е от огромно значение.


 


Всички усилия отразяват подготовката на ИТ индустрията за новото десетилетие. Накратко, от него можем да очакваме ново поколение мобилни технологии, нови мобилни устройства като умни очила с добавена реалност и т.н. Стрийминг платформите най-вероятно ще продължат да преземат все по-голям дял от ежедневната консумация на всякакво съдържание, включително чрез мобилни мрежи. А тук голяма роля ще имат както облачните услуги, така и новите мобилни мрежи.


Но освен това, индустрията ще завърши прехода си и ще може да се насочи към съвсем нов тип услуги и устройства. Интернетът на нещата например трябва да направи своя рязък възход. Това ще означава "поумняване" на много устройства, сензори навсякъде, автоматизиране на все повече дейности в ежедневието, производството и т.н. Умните технологии ще станат ежедневие, което заобикаля хората без те дори да осъзнават. Първите използваеми в реални условия квантови компютри също може да се окажат факт през следващите 10 години.


 


Ще има и много предизвикателства. Част от тях са нерешени проблеми от миналото десетилетие. Най-видим и ярък пример е събирането на лични данни, следвано от разпространението на фалшиви новини и манипулации. Това са проблеми, които онлайн гигантите тепърва ще трябва да решават. Но освен това ще трябва и да се справят с усложнената политическа обстановка и намеренията за повече и по-строги регулации.


Също така ИТ индустрията ще трябва да се постарае повече за доверието на хората, както и да ги убеди, че всички тези нови технологии няма да им костват работни места, професии, доходи, лично пространство. Големите промени, като навлизането на все по-усъвършенствани роботи и изкуствен интелект, имат потенциал да са нова индустриална революция. А всяка подобна промяна бива посрещана с недоволство и нежелание от повечето хора.


 


За ИТ индустрията ще е много важно да успее да направи тези промени максимално гладки и постепенни, за да не предизвика твърде голямо недоволство. Тя трябва да намери и подходящия баланс между скорост на развитие на технологиите и темпото им на навлизане в реалния свят. Вече има няколко ярки опита на устройства и технологии, които тръгваха с огромни очаквания, но не се случи нищо значимо след първоначалния прилив на интерес.


Това се случи с 3D телевизорите и таблетите. И към двете имаше големи надежди, но в крайна сметка останаха на заден план. Нещо подобно щеше да се случи и умните часовници. За сега обаче те сякаш успяха да успокоят темпото и да се насочат към по-конкретна ниша, което направи очакванията към тях по-скромни, но и реалистични.


 


Навлизането на технологии като изкуствен интелект вече се случва все по-активно. Промените, които изкуственият интелект ще донесе, ще са доста по-мащабни от тези на умните часовници. Засега обаче, той се развива по-скоро правилно, като се обръща внимание на всеки напредък и той всичко навлиза постепенно в ежедневието. Така няма да има ситуация, в която един ден ще бъде представен изкуствен интелект и от след това всичко да е различно. Вместо това той ще навлиза постепенно и накрая поглед назад във времето ще покаже колко много се е променило всичко.


 


 




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 12 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Пациент 64

Режисьор: Кристоффер Бо
В ролите: Фанни Борнедал Nete Фарес Фарес Assad Елиот Кросе Хове Curt Wad Николай Ли Карл Мьорк

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

везни

Днес може да се наложи да вземете трудно решение

Днес може да се наложи да вземете трудно решение