01/04
04.01.2021 13:41

След AR и VR идва ред на MR и XR

Видян 1918 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

     За любителите на технологиите едни от най-вълнуващите нововъведения са тези които сякаш идват от научно-фантастичен филм. Именно такива са технологиите, които последните години създадоха нови реалности чрез които човек може да взаимодейства с заобикалящият го свят. Става дума за добавената реалност и виртуалната реалност. Две технологии които размиват границите между виртуалното и физическото, като комбинират безкрайността на дигиталното с  неподражаемите изживявания на физическия свят. И докато AR и VR са вече разпознаваеми термини, за да се подготвим за бъдещето трябва да се запознаем с още два-MR и XR.



AR






Augmented Reality (AR), иначе казано “добавена реалност”, вече е стандартна функция в много мобилни устройства. Една от най-полезните употреби на тази технология се намира в приложението за навигация Google Maps. Чрез AR потребителите на апликацията могат да видят през телефона си в реално време обекти и информация за заобикалящата ги среда виртуално насложени върху изображението от камерата.
Социалните медии също се възползваха от тази технология добавяйки възможността потребителите да наслагват интерактивни, триизмерни, виртуални образи върху своите снимки и видеа.
Добавената реалност намира полезно приложение също така в образователната сфера като позволява да се проектират във всякаква среда триизмерни образи, с които обучаващите се получават визуална представа за изучавания обект. Подобна употреба например има в геологията, където студентите могат да добият нагледна представа за различни земни форми без да се налага физически да присъстват сред тях.



VR






Паралелно с добавената реалност в света на технологиите се появи и виртуалната такава. За разлика от добавената обаче виртуалната реалност се нуждае от допълнителни устройства за да бъде използвана. Най-популярна виртуалната реалност е в сферите на развлечението, бизнеса и образованието.
Що се касае до развлечението VR позволява да се консумира съдържание и да се играят електронни игри в среда, която се доближава до реалната. Такъв пример е играта на покер, чиито онлайн вариант стана популярен през последните десетилетия. Този варианто обаче е далеч по-малко социален от играта на живо. На помощ идва виртуалната реалност, която предлага най-доброто от двата свята. За играта на покер във виртуална реалност, професионалният покер играч Мейсън Хюз казва „Къде другаде можете да се почувствате така, сякаш играете в Монако, и то от уюта на собствения си дом?” Пътят на Хюз към професионалния покер започва именно чрез платформата за покер във виртуална реалност PokerStars VR.
Виртуалната реалност намира приложение и в бизнес средите като например чрез нея се организират виртуални срещи, които приличат на физическите такива.
Подобно на добавената реалност виртуалната също позволява да се обучават хора по модели които имитират физическата среда без тя да е нужна. Например в медицината където могат да се обследват анатомични модели във виртуална среда и с високо качество без да се налага да присъстват физически модели.



MR



Един от новите термини които се появиха в технологичните среди е този за Mixed Reality (MR) или “комбинирана реалност”. Както името подсказва това е технология, която комбинира вече съществуващите инструменти за пренасяне на реалния свят във виртуална среда и обратното.
Разликата с останалите две технологии, е че комбинираната реалност позволява на потребителя да взаимодейства с дигиталните обекти които вижда. Microsoft е една от компаниите които инвестират в разработването и развитието на комбинираната реалност и на своя уебсайт те я описват като “бленд от физически и дигитални светове, които отключват връзките между човек, компютър взаимодействие със заобикалящата го среда”.



XR




Стигаме и до последния термин-Extended Reality (XR). Тук вече не говорим за една специфична технология, а за общ термин, който включва в себе си всички технологии, включително дотук изброените, които пренасят дигиталния свят във физическия или интерактивни физически обекти в дигитална среда. Макар XR да не е толкова познато название колкото тези за добавена и виртуална реалност, то ще става все по-важен, тъй като технологиите които предоставят възможности за комбиниране на физическа и виртуална реалност продължават да се развиват, усъвършенстват и множат. Както се вижда от примерите по-горе, XR технологиите намират все по-широко приложение, а паралелно с това се развиват и техните способности.




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Кирил Петков спасил Бойко Борисов. За благодарност Бойко извадил спестовна книжка и му я дал.


 

- Но аз не мога да тегля от нея!


 

- Нищо, ще внасяш!

към хороскоп хороскоп

козирог