Създаването на миниатюрна батерия може да даде тласък на технологичното развитие

Свързани новини

21.02.2022 16:51

Най-малката батерия в света е като прашинка

Видян 1865 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 2.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Изследователи от Германия представиха най-малката батерия в света с размер на прашинка, която може да захранва компютри навсякъде и по всяко време, предаде RT.




Разработката има възможност да реши два проблема, които възпрепятстват технологичния напредък: липсата на източници на енергия в чипа и предизвикателствата при производството на интегрируеми микробатерии. Създаването на миниатюрна батерия може да даде тласък на технологичното развитие.


 


"Резултатите ни показват окуражаваща производителност при съхранението на енергия в субквадратно-милиметрови мащаби", казва д-р Миншен Жу, един от изследователите на проекта.


 


Професор Оливър Шмидт, колега на Жу, добавя, че "тази технология все още има огромен потенциал за оптимизация и в бъдеще можем да очакваме много по-мощни микробатерии."


 


Целта на проекта беше да се намери решение за захранване на технологиите, тъй като компютрите и мобилните телефони стават все по-малки, а хората търсят по-компактни устройства, които могат да използват всички технологични възможности на своите по-големи предшественици.




Презареждащите се микробатерии, произведени от екипа на германския Технологичен университет в Кемниц, са в състояние да захранват най-малките компютърни чипове в света в продължение на около десет часа. Следователно една малка батерия би имала значителен потенциал за бъдещите технологии, тъй като тенденцията за миниатюризация на устройствата продължава.




Миниатюрните батерии се различават от традиционните си братовчеди, тъй като по-малките версии използват стандартна технология за производство на енергия, като същевременно имат значително по-малък отпечатък.


 


Новоразработеното от екипа устройство може да се интегрира в чип, но може да произвежда 100 микроватчаса на квадратен сантиметър.



В прессъобщението на изследователите не се съобщава кога технологията ще бъде достъпна на пазара.


 © Jacob Müller / Chemnitz University of Technology


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

- Каква е разликата между мъжа и микровълновата печка?

  Никаква, след 30 секунди всичко е готово.

                 

към хороскоп хороскоп

скорпион