Свързани новини

17.05.2012 13:49

Млякото замърсява въздуха повече от автомобилите

Видян 1637 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Млечните отпадъци създават парников ефект и отделят въглероден диоксид колкото 20 000 коли, показват британски учени. Изследването проучва влиянието на неефективното фермерство върху околната среда. Учените  изчисляват, че във Великобритания годишно се изхвърлят близо 360 000 тона мляко, което създава парников ефект и отделя 100 000 тона въглероден диоксид във въздуха.


Статистиките показват, че близо 99% от млякото се изхвърля в канала. Основните причини са вкисване, изтичане на срока за годност и най-вече, защото в заведенията за хранене се сервира прекалено много и не се изяжда.


Изследването сочи,  че ако западния свят намали консумацията си на мляко и млечни продукти до нивото на Япония (на половина), парниковия ефект и въглеродните емисии ще намалеят драстично. Ефектът ще е равносилен на спиране на 10 милиона коли от движение.


Намаляването на органичните отпадъци и консумацията на месо и млечни продукти или замяната  им със зеленчуци, би имала значително влияние върху парниковия ефект, който пък е свързан с промяната на климата.


„Азотният оксид е най-опасния от парниковите газове и идва предимно от земеделието. Сегашните замърсявания с него са най-лесни за преодоляване чрез намаляване на органичните отпадъци и повишаване на ефективността в агрокултурата. Яденето на по-малко месо и пилеенето на храна са втори по важност“, сподели д-р Дейвид Рий от Единбургския университет. „Високата популация изисква висока производителност на храни, която е възможна само чрез азотни торове, които всъщност са основния ни проблем.“



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

към хороскоп хороскоп

телец