01/03
05.01.2016 11:01

Мебелите на бъдещето няма да се произвеждат, а ще се отглеждат

Видян 2255 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

        Мебелите на бъдещето може би няма да се произвеждат и сглобяват, а ще се отглеждат. Студиата от Ню Йорк Terreform ONE и Genspace са разработили серия от пейки, създадени от микоформ – траен и 100% компостируем материал, направен от гъби, дървесен чипс, овесени трици и други биологични материали, съобщава Greentech.bg. Дизайнерите твърдят, че производственият процес на микоформ е безотпаден и екологично чист, ниско-технологичен и с ниско потребление на енергия.


Структурата на микоформ се отглежда от селскостопански вторични продукти, заразени с гъбичния вид Ганодерма луцидум. След като се поставят в топла и влажна среда, гъбичките „сплитат“ органичните субстрати заедно с мицела, вегетативната част на гъбата, консумирайки целулозните компоненти и създавайки разклонена, мрежоподобна структура. Разклоняващата се структура става плътна и е способна да издържа на тежести. Външното покритие е от целулоза.


Дизайнерите създават формите на мебелите с помощта на изчислителни системи, които предсказват поведението и формата на разрастване на гъбения мицел. Технологията лесно може да се разпространи из развиващия се свят, където строителните материали са оскъдни и скъпи, пише студио Terreform ONE, която обяснява, че микоформът може да се използва и за изграждане на стени и изолационни системи. По-далечната цел на разработването на този биоматериал е в крайна сметка да се заменят пластмасите на петролна основа с компостируеми и екологични вещества.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

към хороскоп хороскоп

риби