Летище София разпространи официално съобщение до медиите, в което се ангажира да закупи 64 нови електрически автомобила за нуждите си

Свързани новини

11.03.2022 15:38

Летище София обеща 64 нови електромобила, но поръчката е за 24

Видян 1805 пъти | Коментари 2
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Летище София разпространи официално съобщение до медиите, в което се ангажира да закупи 64 нови електрически автомобила за нуждите си. След проверка на AUTOCLUB.bg обаче стана ясно, че изглежда става дума за 24 електромобила.




Съобщението от страна на летището гласи следното: „Столичното летище обяви поръчка за закупуване на 64 електрически автомобилa. Летищният оператор „СОФ Кънект“ подновява използваните до момента морално остарели автомобили, необходими за всички летищни дейности, като същевременно подкрепя и прехода към икономика с ниски нива на въглеродните емисии.“




В самия текст обаче откриваме линк, който ни препраща към техническото задание за новата поръчка. В нея са описани всички нови превозни средства, които летището иска да закупи, и в него ясно е заложена бройката от 24 електрически автомобила. 64 е броят на всички нови машини общо, но по-голяма част от тях не се предвижда да са с беземисионно задвижване.



От плана за закупуване на новите автомобили разбираме, че през 2022 година трябва да бъдат поръчани 8 коли, а през 2023 – още 5. Последните 11 бройки са предвидени за 2024 година. Изискването към електрическите машини е да имат капацитет на батерията от не по-малко от 20 кВч и да разполагат с „автономност в комбинирани условия“ от 200 км. Климатик и стандартно резервно колело са също част от изискванията.




Бърз поглед към останалите типове нови автомобили, които Летище София иска да закупи, ясно показва, че там не става дума за електромобили. Във всяка една от останалите седем категории присъства изискване за максимална кубатура на двигателя с вътрешно горене. Категориите са следните: пикап, микробус, SUV, товарен микробус, микробус тип ван, луксозен микробус и луксозен автомобил.


В нито една от категориите няма залегнали изисквания за максимална цена. Цялата поръчка трябва да бъде изпълнена в срок от три години.




„Грижата за природата е сред ключовите приоритети за нас. Работим по дългосрочна програма на въглеродна неутралност, като покупката на тези автомобили е част от усилията ни за устойчиво бъдеще“, коментира изпълнителният директор на летището Хесус Кабайеро.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 002 Anonimen 19.03.2022 18:43

    Ако Бобо беше останал още малко на власт щеше да даде на концесия и сеста си и дъщеря си - толкова много беше зависим от Началниците си ... няма как да им откаже всякакви капризи , прищевки и дори Извращения .

  • 001 Anonimen 19.03.2022 12:10

    Ако само летище София е излъгало, няма страшно, но не е единствено! Ел.коли трябва да станат задължителни за държавната и общинска администрация със закон!

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

- Каква е разликата между мъжа и микровълновата печка?

  Никаква, след 30 секунди всичко е готово.

                 

към хороскоп хороскоп

везни