Свързани новини

25.11.2019 10:00

Колекция уиски за $16.7 млн. със световен рекорд на Гинес

Видян 1765 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Когато започна да събира уиски преди 20 години, виетнамският бизнесмен Виет Нгуен Дина Туан не си представяше, че в крайна сметка ще притежава рекордна колекция уиски, предава сп. Форбс.

Сега жителят на Хошимин е обявен за рекордьор на Гинес за най-ценната колекция уиски в света.


Въпреки че притежава „само“ 535 бутилки (има няколко колекции, които се намират в хилядите), много от тях са най-редките и скъпи в света. Колекцията се оценява на приблизителна цена от 10 770 635 паунда (13,9 милиона долара). Въпреки това, включително 21% премия за купувача, ако колекцията е продадена чрез американски търговец като Sotheby's, стойността се увеличава до 13 милиона паунда (16,75 милиона долара) и това е цифрата, посочена от Гинес.

Бутилките на Виет включват единствената в света пълна колекция Macallan Fine & Rare, включително емблематичното издание от 1926 г. Последният наскоро счупи рекорда за най-скъпа бутилка, продавана някога на цена от 1,9 милиона долара. Виет притежава три от тях. Други бижута в колекцията включват една от 12 бутилки от най-старото уиски Bowmore, някога пуснато (което също държи рекорда за най-скъп малцов Islay), и едно от 24 бутилки от Springbank от 1919 г., бутилка от които наскоро се продаде за 220 000 паунда ($ 283 000).

За Виет е неочаквана чест: „Първата ми реакция беше изненада. Въпреки това съм наистина щастлив и се чувствам чест да бъда признат от рекордите на Гинес като собственик на най-ценната колекция уиски в света. Това е признание за цялата ми упорита работа и всеотдайност през последните 20 години ”, каза той.

Оценката на колекцията беше извършена от анализатори на пазара на уиски и консултанти Rare Whiskey 101. Беше разгледана отворената пазарна цена на всяка бутилка и реалистична оценка беше изпратена на Гинес, като се предполага, че колекцията е трябвало да бъде продадена на търг в САЩ на сегашния пазар.


 


За повече информация: www.forbes.com



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

лъв