08.03.2017 11:03

Графенови рефлективни дисплеи пестят енергия

Видян 1438 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Рефлективни дисплеи на база графен могат да пестят енергия и и да радват окото с приятни, натуралистични цветове. Те са тънки и леки и могат да достигнат 8К резолюция. Графенови рефлективни дисплеи се разработват в момента от екип на Техническия университет в Делтф с графенови материали от Graphenea. Технологията е известна като GIMOD. Тя е приложима за екрани на смарт-часовници, електронни четци и др.


GIMOD – дисплеи на база графенова интерферометрична модулация – е рефлективен тип технология за визуализация. Пикселите в GIMOD екрана представляват механични микро-огледала, които отразяват околната бяла светлина фино и прецизно, възпроизвеждайки приятни, натурални цветове. Ултра-малките механични пиксели са полупрозрачни мембрани, които могат да се движат с помощта на електричество. Околната светлина се модулира чрез променяне на разстоянието между графеновата мембрана и рефлективния слой под нея. Това създава оптична интерференция, която потиска определени цветове от бялата светлина.


Графенът се слави като най-тънкия и най-здравия материал, създаван досега. Тов го прави подходящ за механични микроустройства. Той има отлични електропроводящи свойства, полупрозрачен е (все пак това е слой с дебелина един атом) и позволява на светлината да преминава свободно. Затова учените от Делфт смятат, че това е най-добрият материал за механични пиксели.


GIMOD технологията е своеобразен отговор на IMOD технологията, разработена от Qualcomm MEMS под търгоското име Mirasol, придобита от Apple през 2015. При IMOD технологията пикселите се изрботват от силициеви материали и металически повърхности. Това прави дисплеите дебели и тежки. Графеновите пиксели обаче са тънки и леки. Чрез тях рефлективните дисплеи могат да постигнат висока честота и ниска консумация на енергия. Благодарение на лекотата и малкия размер на пиксела този род дисплеи могат да достигнат резолюция 8К. Прототип на графенов рефлективен дисплей беше представен на Световния мобилен конгрес в Барселона миналата седмица. В момента учените търсят индустриален партньор в проекта, който е част от рамката на ЕК за развитието на графеновите технологии 2013-2023.


 Източник: Greentech.bg.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

лъв