Свързани новини

25.03.2020 12:19

Глобален старт на повсеместното следене?

Видян 2420 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Пандемията Covid-19 провокира много правителства по света да използват онова, което всеки съвременен човек има постоянно в себе си - смартфона, за да проследяват дали се спазва наложената карантина на онези, които са с установени с коронавирус, пише Тechnews.bg.


Над 8000 българи, които са били в различни точки на света в седмицата, са се завърнали в България в седмицата, завършила на 20 март, обяви наша маркетингова агенция. Данните са базирани на информация за "движението" на SIM картите на българите в чужбина, което дава представа къде са и кога се връщат в страната ни. Информацията е била предоставена на МВР и ген. Мутафчийски, подчертаха от фирмата.


Данните бяха за период от седмица - от деня на обявяването на извънредно положение в страната (13 март) до 20 март. Те обхващат само българите, които са с български SIM карти, с включени локационни услуги, или пък чуждестранни, но с използване на българска клавиатура.


Инициативата да бъдат предоставени на оперативния щаб и властите в страната бе мотивирана от факта, че въпросните хора са се завърнали от места, в които е налице зараза - Италия, Испания, Германия, Англия, обясниха от фирмата.


По-късно правителството взе решение, че хората под карантина ще бъдат следени именно чрез мобилните телефони, за да е ясно дали спазват ограничението. Мобилните оператори и интернет доставчиците ще са длъжни да предоставят на МВР информация за местоположението на лицата, които са под домашна карантина, или хоспитализирани - заради коронавируса. Проследяването ще става чрез идентифициране на ползваните клетки от клетъчната мрежа.


Световна тенденция


България не е единствената страна, която ще следи карантинираните лица чрез локацията на смартфоните им. Тайван стана образец, като въведе "електронна ограда" на базата на сигналите на телефоните, за да гарантира, че болните са по домовете си. "Целта е да спрем хората да ходят насам-натам и да разпространяват инфекцията", казва Джиян Хонг-Вей, ръководител на отдела за киберсигурност в Тайван, който ръководи работата с телекомуникационните оператори в борбата с вируса.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Съвет към мъжете:
- Ако попаднете на остров, населен само с жени и поискат да ви убият - поискайте си едно предсмъртно желание. Да ви убие най-грозната. Така ще доживеете до дълбоки старини.

 

 

към хороскоп хороскоп

везни