NamX - френско-мароканска компания - е възложила на Pininfarina реализира голямата си идея: автомобил с горивни клетки (с мощност 300 или 500 к. с. ) с неподвижен резервоар за водород, както и с шест подвижни и заменяеми водородни "капсули".

Свързани новини

30.10.2022 08:10

Дали NamX ще се превърне в Tesla на водорода?

Видян 27538 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

NamX - френско-мароканска компания - е възложила на Pininfarina реализира голямата си идея: автомобил с горивни клетки (с мощност 300 или 500 к. с. ) с неподвижен резервоар за водород, както и с шест подвижни и заменяеми водородни "капсули".

С пълен резервоар и капсули NamX HUV може да измине 800 км, преди да се нуждае от ново зареждане с гориво. Ако обаче не можете да стигнете до водородна бензиностанция, можете да се движите само с шестте капсули, което ви осигурява пробег от 300 км.


Истинското нововъведение тук са дистрибуторските капсули на NamX - шкаф тип "пчелна пита", в който се съхраняват капсулите, който струва само 5 хил. паунда за малка и около 20 хил. паунда за голяма капсула (докато изграждането на водородна бензиностанция от нулата струва от 1 до 5 млн. паунда) и може да се постави навсякъде - от паркинги на бензиностанции до паркинги на супермаркети. В момента навсякъде има само няколко станции за зареждане с H2 и именно тази липса на инфраструктура, въпреки че технологията на горивните клетки е развита, в крайна сметка спъва търсенето. NamX може да реши този проблем с един замах.



Идеята е капсулите да се пълнят в малки централни станции за зареждане, след което да се доставят до капсулите с камиони, задвижвани с водород. Преносимостта на дистрибуторските капсули означава, че те могат лесно да бъдат преместени там, където има най-голямо търсене.


NamX също така твърди, че иска да лицензира технологията, така че други компании да могат да създават съвместими с капсулите продукти, като скутери или генератори. Това е толкова просто решение, което, както и другите големи предимства на водорода, до голяма степен се дължи на това колко добре се интегрира със системите и процесите, които вече познаваме и използваме. Горивото продължава да се доставя, бутилките с бензин продължават да се сменят, а новият автомобил/трактор/четириколка продължава да работи - макар и доста по-тихо.





 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Има два типа хора. Аз избягвам и двата

към хороскоп хороскоп

рак