Зад богатирската фасада стои университетски преподавател

Свързани новини

06.06.2022 13:18

Жертване на здравето заради визия е зловеща сделка: Иван Неделчев, гл.ас., д-р

Видян 3278 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


 

Когато човек Ви види, трудно би могъл да предположи, че зад богатирската фасада стои университетски преподавател, как свързахте спорта и науката в едно?

 

Спортувам от 10-годишен, бях много слабо дете, исках да натрупам повече мускули, да мога да се адаптирам. А вече като тийнейджър спортът се превърна за мен в начин на живот. И така е четвърт век. Минал съм през футбол, лека атлетика, волейбол, баскетбол, а последните две десетилетия се занимавам с културизъм и фитнес. От 10 години академично се занимавам с темата за затлъстяването и здравословното хранене, имам разработена  собствена фитнес методика, направих докторат в Националната спортна академия, главен асистент съм и съм директор на спортните курсове в Нов български университет. Създадох и академия за възпитание и образование с метода на спорта на свое име. Също така съм персонален треньор.

 

В сезона на скоростните мерки за отслабване и трупане на мускули преди морето, какво е Вашето основно послание?

 

Визията е важна характеристика на човека в днешно време. Но жертване на здравето заради визия е зловеща сделка. И не си заслужава.

 

Мнозина попадат на самозвани треньори, които определят себе си и като нутриционисти - специалисти по здравословното хранене, без изобщо да имат подготовка, освен нещо прочетено в нета, не е ли това голям проблем?

 

Има го този проблем с нерегламентираните и неквалифицираните треньори. Фитнес индустрията у нас прави смели крачки напред. Самообразованието обаче може да бъде проблематично. Най-добре е да се създадат единни държавни стандарти: кой има право да бъде треньор, кой - нутриционист, кой няма. Важното е хората да бъдат спокойни, че са в сигурни ръце, че няма да навредят на здравето си. Да се разчита на социалните мрежи за подобни решения - избор на треньор, избор на програма, избор на хранителен режим, е голям риск. Има много заблуждаваща информация. Много фалшиви новини. Човек трябва да се информира от опитен, образован треньор. Другото много важно е правилният избор на треньор, защото много хора се отказват от спорта именно заради неправилно подбиране на този толкова важен човек. Едно е треньор за професионален спорт - там няма демокрация. Друго е при любителския - съвременният треньор има много роли: педагог, психолог, аниматор, освен преподаващ и контролиращ подготовката.

 

Как се отнасяте към обещанията за чудеса, които правят различни продукти - хапове, прахове, мазила, чайове, с които се напълниха медиите в сезона на влизането във форма?

 

Единственото чудодейно нещо е трудът. И постоянството. Трябва да бъдем много внимателни с тези оферти дали решават проблем или не и създават нов. Външният вид е важен, но не за сметка на здравето. Здравословният начин на живот е култура. Трябват ни познания и за спорта, и за храната, после да надграждаме с квалифицирани ментори.

 

Какъв е коментарът Ви за т.нар. химици - тези напомпани момчета, които станаха толкова типични за пейзажа у нас?

 

Експериментирал съм с всичко възможно, защото работата ми е такава, че преди да препоръчам нещо, трябва да бъда наясно с всички рискове и опасности. Смятам, че химията е за някого, който се готви за състезание под експертен и/или лекарски контрол. Никога не съм прекалявал с нищо и нямам здравословни проблеми. Да, хранителните добавки са част от моето ежедневие 20 г., защото помагат за възстановяването и прогреса, но основата, както казах, е личния труд и постоянството, не може другото да бъде основа.  При любителския спорт е категорично непрепоръчително вземането на химия от типа на допинга, включително и заради голямото внимание, което трябва да има, за да не се създадат зависимости и да се тръгне по наклонената плоскост.

 

Другият актуален проблем и то не само на "химиците" е насочването им към ММА, където също има проблем с професионализма на треньорите, не е ли така?

 

Модерно е, социалните мрежи заливат с такъв ролеви модел, младите хора залитат към него. Но тези силови спортове е много важно да се практикуват единствено в зала и само с наистина професионален треньор. Не на улицата, не по домовете, не по дискотеките. Ако се тренира правилно, развиват доста двигателните качества.

 

Като много активен участник в социалните мрежи неотдавна лансирахте новата си инициатива Спортът спасява, която обединява всички тези теми, по които говорим, със специално внимание към детското хранене заради затлъстяването и двигателната култура за най-младите българи, коя е основната Ви идея?

 

Опознай спорта и ще го обикнеш!...Спортът спасява е инициатива на съмишленици, които сме притеснени за здравословното състояние на нацията. Със собствени средства и енергия имаме амбицията да образоваме обществото в ценностите на правилното хранене, двигателната активност и спорта. Основната идея е да се създаде съвременна държавна политика, така че институциите да отговорят на базови нужди на обществото.



Трябва да стигнем до всеки млад човек и да го информираме какво дава спортът: какви качества формира, как калява характера, какви хигиенни и други навици изгражда и от какво може да предпазва - алкохол, наркотици, агресия, криминални прояви, които ни заливат. 



Спортът е един здравословен инструмент младият човек да се спаси и да живее живота си ползотворно. Иначе има затлъстяване,  изкривявания, високо кръвно, проблеми с очите заради смарт устройствата и какво ли още не. Много млади хора нямат лесен достъп до спорт по различни причини и той трябва да им бъде осигурен. Целта ни е да повдигнем обществени дебати, да ангажираме институциите, които имат отношение към проблема. Държавата има нужда от помощ. Това е и въпрос на национална сигурност, с който всички трябва да бъдат ангажирани.  

 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.