33-годишният поляк триумфира на шампионата на планетата по лека атлетика в Юджийн (САЩ) с резултат 81.98 метра

Свързани новини

17.07.2022 10:00

Павел Файдек със световна титла №5 в хвърлянето на чук

Видян 4016 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Полякът Павел Файдек спечели безпрецедентна пета поредна световна титла в хвърлянето на чук. 33-годишният поляк триумфира на шампионата на планетата по лека атлетика в Юджийн (САЩ) с резултат 81.98 метра, което е най-добро постижение в света за годината, предаде БНР. Сънародникът му и олимпийски шампион Войчех Новицки взе среброто с 81.03 метра, а трети се класира Ейвинд Хенриксен от Норвегия с 80.87 метра. Файдек, който е също бронзов медалист от Токио 2020 и европейски шампион, направи разочароващ първи опит, но в третия записа 81.98 метра и взе титлата.


Той е едва вторият спортист, който печели пет последователни златни медала от световни първенства след легендата в овчарския скок Сергей Бубка, който има шест последователни титли. Победата подчерта доминацията на 33-годишния Файдек въпреки разочароващите финали на олимпийската сцена. Той взе бронз в Токио 2020, след като не успя да стигне до финалите на Игрите в Лондон 2012 и Рио 2016.


Световната рекордьорка от Етиопия Летесенбет Гидей удържа двойната атака от състезателките от Кения и най-накрая преодоля своята най-голяма съперничка Сифан Хасан в страхотен финал, за да спечели златото в бягането на 10 000 метра за жени на шампионата в Юджийн. Гидей беше начело през по-голямата част от състезанието, но успя да спечели след силна последната обиколка и финален спринт. Хелън Обири и Маргарет Челимо Кипкембой от Кения изглеждаха така, сякаш можеха да я победят в последните 30 метра, но Гидей успя да триумфира с най-добро постижение в света за сезона от 30:09.94 минути.


"Мечтата ми се сбъдна! Тази победа е по-важна за мен от световен рекорд. Мислех, че спечеля това злато в Доха през 2019 година, но Хасан винаги беше там. Аз гледах също Обири. Този път наистина ги наблюдавах и знаех, че трябва да съм много бърза в последните 300 метра", каза шампионката. Обири взе среброто с 30:10.02, а Кимпембой се нареди трета с 30:10.07 минути (и двете най-добри лични времена) при хладни условия, идеални за бягане на дълги дистанции. Олимпийската шампионка и защитаваща титлата си Сифан Хасан от Нидерландия, която почти не е излизала на пистата тази година, тъй като си взе почивка, за да се възстанови от страхотната си 2021 година, остана без сили на финалната права и завърши четвърта с 30:10.56 минути. На предишното Световно първенство в Доха 2019 Гидей беше втора след Сифан Хасан. Победата й донесе осмата титла за Етиопия на 10 000 метра при жените на шампионати на планетата.



Снимка: БГНЕС




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

- Каква е разликата между мъжа и микровълновата печка?

  Никаква, след 30 секунди всичко е готово.

                 

към хороскоп хороскоп

риби

Днешният ден подчертава важността на завършването

Днешният ден подчертава важността на завършването,