За първи път международна спортна организация изключи от своите редици Русия и Беларус и те изгубиха своето членство

Свързани новини

17.11.2022 14:04

Паралимпийският комитет изключи официално Русия и Беларус

Видян 4000 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

За първи път международна спортна организация изключи от своите редици Русия и Беларус и те изгубиха своето членство. Двете държави са със замразено членство в повечето международни федерации, откакто на 24 февруари руската армия нахлу в Украйна, а на руски и беларуски спортисти и официални лица или е забранено да участват в състезания, или трябва да се състезават като неутрални.

Снощи обаче извънредната генерална асамблея на международния паралимпийски комитет (IPC) гласува Русия и Беларус да не са повече негови членове, съобщава в. Сега. На форума в Берлин президентът на IPC Андрю Парсънс заяви:

"Като демократична, водена от членовете си организация, е важно решението по този важен въпрос да се вземе от генералната асамблея. Преди всяко гласуване членовете на IPC имат възможност да заявят своята гледна точка. Това включва и изслушването на националните паралимпийски комитети на Русия и Беларус, които според германското законодателство, под което е и нашият устав, имат право да присъстват, говорят и да представят своите виждания пред асамблеята".

В крайна сметка за отнемане членството на Русия имаше 64 "за", 39 "против" и 16 въздържали се, а за това на Беларус - съответно 54-45-18. Двете страни имат право да обжалват това решение. Ако обжалването е неуспешно, тогава те може отново да бъдат приети за членове на IPC едва на следващата генерална асамблея, която ще се състои в последната четвърт на 2023 г.

"Като президент на IPC искам да живеем в свят, в който спортът обединява всички за мирни състезания, позволявайки на спортистите да се надпреварват с противниците си в сигурна и спокойна среда - заяви още Парсънс. - Ситуацията пред света на спорта сега силно напрегната и сложна. Надявам се и се моля конфликътт в Украйна да приключи възможно най-скоро, да има мир и да няма повече невинни жертви и засегнати".

Всъщност IPC забрани участие на руски и беларуски спортисти с увреждания на паралимпийските игри в Пекин тази зима, тъй като инвазията в Украйна започна 10 дни преди началото на игрите. Макар тогава двата комитета да бяха редовни членове на международния, решението бе взето, защото много страни заплашиха с неучастие, ако бъдат допуснат руснаци и беларуси.

Отнемането на членството в IPC на Русия и Беларус идва на фона на препоръката на президента на международния олимпийски комитет Томас Бах от средата на октомври мерките на международните федерации срещу спортистите на тези страни да останат в сила. В МОК обаче никога не е поставян въпросът за изключване на двете държави от организацията.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


"Моля, не повръщайте под масите! И там има ора..." - Надпис във врачанска кръчма

към хороскоп хороскоп

рак