"Ние сме без дъх тук горе. Това беше просто невероятен финал. За мен беше удоволствие да бъда тук. Никога не съм виждал нещо подобно и не мисля, че някога ще видя нещо подобно отново. Беше потресаващо", казва бившият английски национал Алън Шиърър по Би Би Си.

Свързани новини

19.12.2022 09:37

Как светът реагира на "най-добрия финал на Световната купа някога"

Видян 4178 пъти | Коментари 2
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Финалът на Световната купа беше мач, който сякаш не се поддаваше на разбиране, конвенции и всякакви опити да бъде описан.

Как може да се пресъздаде звукът на стадиона, когато Лионел Меси вдигна трофея за Световната купа? Или спокойствието, с което Килиан Мбапе вкара дузпа, за да изравни в допълнителното време?

Това беше - както светът сякаш се съгласи в опит да обобщи всичко - просто най-великият финал в историята.

"Най-добрият финал на Световната купа в историята", написа Юсейн Болт в Туитър заедно със снимки на себе си с фланелка на Аржентина на стадион "Лусаил".


"Ние сме без дъх тук горе. Това беше просто невероятен финал. За мен беше удоволствие да бъда тук. Никога не съм виждал нещо подобно и не мисля, че някога ще видя нещо подобно отново. Беше потресаващо", казва бившият английски национал Алън Шиърър по Би Би Си.

Наказателният удар на Меси и голът на Анхел Ди Мария през първото полувреме изглеждаха решени в нормалното време, но Мбапе вкара два късни гола - единият от дузпа - в рамките на няколко минути, за да изравни Франция и да наложи допълнително време.


След като и двете страни почувстваха ефекта от вълнуващия финал, Меси изглеждаше, че е вкарал победния гол в 108-ата минута, което щеше да бъде холивудски финал.

"Боже мой, #FIFAWorldCup. Тази игра е великолепно, зло проклятие. Толкова го обичам, че го спрете", написа актьорът Райън Рейнолдс в Туитър точно след гола на Меси, с който Аржентина спечели с 3:2 в допълнителното време.


Но Мбапе отново отговори с изравнителен гол от бялата точка, за да се стигне до дузпи.

"Добре, ако получа инфаркт, ще е защото гледам този мач #FIFAWorldCup", написа Серена Уилямс в Туитър.

"Каква игра, човече. Ако някой все още не смята, че това е най-добрият спорт в историята. . . ", написа в Туитър бившият полузащитник на Арсенал Сеск Фабрегас, докато играчите се подреждаха за изпълнение на дузпи.

Емилиано Мартинес, който беше обявен за най-добър вратар на турнира, спаси удара на Кингсли Коман от Франция, а Орелиен Чуамене се опита да изравни, преди Гонсало Монтиел да осигури третата световна титла на Аржентина и първата от 1986 г. насам.

Коментаторът на Телемундо Андрес Кантор просто повтори: "Argentina es campeón del mundo" - Аржентина е световен шампион - докато обявяваше победния момент, прегръщайки съкоментатора си Клаудио Борги, а гласът му се чупеше от емоции.

Снимки показват улиците на Буенос Айрес, обагрени в синьо и бяло, докато хората се стичат да празнуват.



Президентът на Аржентина Алберто Фернандес написа в Туитър: "Благодаря на играчите и треньорския екип. Те са пример, че не трябва да се отказваме. Че имаме страхотни хора и страхотно бъдеще. "

Дори Бразилия, големият съперник на "Ла Албиселесте", изпрати поздравления.

"Щастливи сме от победата на аржентинските съседи. Страхотен мач на Меси, който много заслужаваше това, и Ди Мария. Поздравления за играчите, треньорския щаб на Аржентина и моя приятел @alferdez", написа президентът на Бразилия Лула да Силва в Туитър заедно с емотиконка на аржентинското знаме.


Бившият нападател на Англия Майкъл Оуен написа в Туитър: "Поздравления, Аржентина. Невероятна игра. Със сигурност най-добрият финал в историята? Меси слага шапката на невероятната си кариера, но си помислете за Мбапе, който има хеттрик на финала на Световната купа, но се прибира у дома с празни ръце. "

Френският президент Еманюел Макрон, който беше пристигнал в Катар за финала, написа в Туитър: "Les Bleus ни накараха да мечтаем".


След това той се появи на терена и утеши Мбапе, докато 23-годишният играч гледаше втренчено в нощта.

Министър-председателят на Франция Елизабет Борн също написа в Туитър: "Благодаря на Les Bleus! Треперехме заедно с всички вас до самия край. Благодаря ви за това пътуване, благодаря ви, че ни накарахте да мечтаем, благодаря ви за тази изключителна игра.


 Снимка: Mike Egerton/AP


Източник: CNN


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 002 Anonimen 20.12.2022 09:58

    досега ГФР-АРЖЕНТИНА /2-3/ беше най-великия финал, но сегашния безспорно е най-велик.гледам финали от 1974.

  • 001 Anonimen 19.12.2022 14:35

    E, хубав мач, но много бързо се забравят драмите от финалите преди около 30-40 години на Бразилия, Франция, Италия, Германия и Холандия, играта на Пеле, Гаринча, Ди Стефано, Кройф и Неескенс, головете на Паоло Роси ... Сегашните не бяха родени!

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня



- Мамо, излизам. Да купя ли нещо?

- Купи си апартамент и се махай! На 45 си вече.

към хороскоп хороскоп

лъв