След паузата българинът започна с 206 кг, които преодоля от втория опит и после с 211 кг направи невъзможни усилията на Кхеизде за златото.

Свързани новини

06.06.2022 10:31

Христо Христов спечели пета евротитла за България в щангите

Видян 1979 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


България продължава победния си марш на Европейското първенство по вдигане на тежести в Албания. Само в събота вечер взехме 2 титли, след побългарения австриец Дейвид Фишеров, Христо Христов спечели пети златен медал за страната ни от началото на шампионата, след като грабна безапелационно титлата в кат. 109 кг.



Варненецът сътвори истинско „шоу на превъзходството“, като започна изхвърлянето, когато всички останали вече бяха приключили опитите си и още с първата поява на подиума си осигури златото в движението със 175 кг. След това с лекота добави още 5 кг към преднината си пред останалите и едва на 182 кг не можа да закове щангата над главата си. Така Христо имаше преди изтласкването 6 кг преднина пред грузинеца Георги Кхеидзе.



След паузата българинът започна с 206 кг, които преодоля от втория опит и после с 211 кг направи невъзможни усилията на Кхеизде за златото. Грузинецът трябваше да вдигне в последния си опит 218 кг, но те го затиснаха, а това означаваше три златни медала за българина и титла в общото класиране с двубой 391 кг, на 7 кг пред Кхеидзе и на цели 20 кг пред бронзовия Арсен Мартиросян от Армения.



Христо Христов е състезател на Клуб Титан – Варна с треньор Живко Николов. Европейски шампион до 20 г. от Букурещ 2019, същата година спечели бронз на световното в изхвърлянето във Фиджи. През 2018 г. стана олимпийски вицешампион за младежи в Буенос Айрес и се върна със злато от европейското за юноши до 17 г. в Милано. Година по-рано стана шампион на континента в първенството до 17 г. в Прищина, а през 2020 г. грабна златото на предолимпийския турнир за Световната купа в Малта. Миналата година е европейски вицешампион за мъже в кат. 109 кг в Москва, световен шампион за младежи до 20 г. г в Ташкент, четвърти на световното за мъже в Ташкент и пети на Олимпиадата в Токио.



Златото на Христов е 8-ият медал само в двубоите за България на европейското в Тирана. С титли са Ангел Русев, Иван Димов, Валентин Генчев, Дейвид Фишеров и Христо Христов, вицешампион е Карлос Насар, а Габриел Маринов и Божидар Андреев грабнаха бронз. Общо с 23 медала (13 от които златни) в отделните движения завършихме като лидери в общото класирането.  Шеф на бг федерацията е бащата на певицата Рут Колева - Неделчо Колев.





Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Кирил Петков спасил Бойко Борисов. За благодарност Бойко извадил спестовна книжка и му я дал.


 

- Но аз не мога да тегля от нея!


 

- Нищо, ще внасяш!

към хороскоп хороскоп

телец