Националният отбор по шахмат за жени стана шампион на европейското отборно първенство в Будва
21.11.2023 15:43

България за 1-ви път е европейски шампион по шахмат за жени

Видян 6776 пъти | Коментари 0
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Националният отбор по шахмат за жени стана шампион на европейското отборно първенство в Будва. В последния кръг на шампионата България победи с 2,5:1,5 световния шампион Грузия. Успехът беше шести пореден за българките, които единствени завършват шампионата без поражение. България спечели с 16 точки след общо 7 победи и 2 равенства. Азербайджан остана на второ място с 15 точки, а Франция е с 12.


Мачът започна с бързо реми между Нургюл Салимова и Нино Бациашвили, които си поделиха точката на 18-ия ход. На първа дъска Антоанета Стефанова, бивш световен шампион, ексдепутат кандидат-премиер от ИТН през 2021 г. се наложи над Бела Хотенашвили в 31 хода, но на четвърта Белослава Кръстева отстъпи на Саломе Мелия след 36 хода. Така двубоят трябваше да бъде решен в партията на трета дъска между Гергана Пейчева и Лела Джавахишвили. Грузинката, която играеше с черните фигури имаше предимство в един момент от играта, но Пейчева успя да обърне хода на партията и след близо 6 часа игра стигна до победата на 83-ия ход.


Част от българския тим е и Виктория Радева, която игра в предишни мачове.


Златото е първи медал за България на европейско отборно първенство по шахмат. Досегашното най-добро класиране беше четвърто място. Триумфът идва при първото участие след 10-годишно отсъствие заради неразбориите в управлението на шахмата.


"Не мога да повярвам, ние сме шампионки. Беше много тежко в края. Спечелих партията си, но след това трябваше да чакаме срещата на Гери. Не започна добре, но ние вярвахме в нея, а тя не просто спаси играта, но и я спечели. За пръв път от 20 години насам шахът е толкова популярен в България. Много съм щастлива с момичетата, имаме страхотен отбор.", заяви Антоанета Стефанова след победата.




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Възрастна дама иска да паркира колата си. Намества се между колите и блъска предната кола. След това блъска и задната.

Към нея бавно се приближава полицай и пита вежливо:

- Мадам, по слух ли паркирате?

към хороскоп хороскоп

дева