34 държави поискаха забрана за участие на спортисти от Руската федерация и Беларус на Олимпийските игри в Париж през 2024 г. България не е сред  тях, но домакинът Франция - да, както и САЩ и Великобритания, Румъния.

Свързани новини

21.02.2023 14:32

34 държави казаха НЕ на спортисти от Русия и Беларус на Олимпиадата в Париж

Видян 3663 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


34 държави поискаха забрана за участие на спортисти от Руската федерация и Беларус на Олимпийските игри в Париж през 2024 г. България не е сред  тях, но домакинът Франция - да, както и САЩ и Великобритания, Румъния.

Искането е отправено към Международния олимпийски комитет заради това, че "умишлената непровокирана и неоправдана война на Русия (срещу Украйна) е улеснена от беларуското правителство", цитира изявлението на 34-те Би Би Си.

Самият МОК миналия месец потвърди, че възнамерява да подкрепи санкциите срещу руските и беларуските официални представители преди предстоящите Игри във френската столица, но добави, че ще разгледа възможността спортистите от двете държави да се състезават под неутрален флаг. 34-те държави се противопоставят на последното - предложението за участие под неутрален флаг повдига "много въпроси и опасения", предупреждават те в общото си изявление, предшествано от среща на високо равнище на 10 февруари. Украйна, която не участва в нея, заплаши да бойкотира Олимпиадата, ако до участие в нея бъдат допуснати руски спортисти.

По-рано този месец отношение по въпроса взе и руският министър на спорта Олег Матицин с думите, че е "абсолютно неприемливо" чужди правителства да се опитват да повлияят на МОК. Министърът на културата на Обединеното кралство Луси Фрейзър - която председателстваше срещата - обаче заяви, че плановете на МОК са "неправдоподобни". "Тази коалиция от нации е подкрепяла Украйна на много фронтове и ще продължи да го прави", каза Фрейзър и допълни:

    "Всякакви планове, които позволяват на руските и беларуските атлети да участват в Париж, не заслужават доверие. С оглед на перспективата танкове от Обединеното кралство, Съединените щати и европейските партньори да пристигнат в Украйна през следващите седмици и с оглед на това, че президентът Зеленски изрази сериозни опасения, че предстои пролетна офанзива от страна на Русия, ние настояваме МОК да преразгледа своята позиция".

МОК призова федерациите да изключат спортистите от Русия и Беларус след нахлуването в Украйна и забрани на нациите да участват в Зимните параолимпийски игри през март 2022 г. - въпреки че на спортистите беше разрешено да се състезават под неутрален флаг. Някои спортни федерации пренебрегнаха препоръката на МОК и позволиха на отделни спортисти да се състезават като неутрални, но други се съобразиха с нея.

Руските и беларуските тенисисти например могат да се състезават на най-високо ниво в турнирите. Беларускинята Арина Сабаленка спечели Откритото първенство на Австралия този януари, състезавайки се като неутрална. Тя победи рускинята Елена Рибакина, която се състезава за Казахстан и която спечели миналогодишния Wimbledon.

Заради позволението руски и беларуски тенисисти да бъдат допуснати, Асоциацията по тенис на трева беше глобена с 1,4 млн. паунда от мъжката и женската тенис асоциации (ATP и WTA).

Президентът на МОК Томас Бах заяви през декември, че организацията е изправена пред "голяма дилема", за да гарантира, че спортистите няма да пострадат в резултат на спортни санкции. Украинският президент  Зеленский обаче коментира, че допускането на Русия до състезанията в Париж би било равносилно на това да се покаже, че "терорът е по някакъв начин приемлив".

В колективното изявление от понеделник се казва, че "няма причина" МОК да отмени миналогодишното си решение да забрани на спортистите от Русия и Беларус да се състезават". Чрез него страните изразяват "сериозна загриженост относно това доколко е възможно руските и беларуските спортисти да се състезават като неутрални, като се има предвид, че те



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

дева