В качеството си на държавен глава назначаването на нови министър-председатели е едно от основните конституционни задължения на Елизабет II, наред с откриването на парламента и подписването на парламентарни законопроекти

Свързани новини

02.09.2022 16:39

Целуване на ръка: как Кралицата назначава своите министър-председатели

Видян 2577 пъти | Коментари 1
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

В качеството си на държавен глава назначаването на нови министър-председатели е едно от основните конституционни задължения на Елизабет II, наред с откриването на парламента и подписването на парламентарни законопроекти. Сега в надпреварата остават двамата последни претенденти: Лиз Тръс, настоящ министър на външните работи на Обединеното кралство, и Риши Сунак, бивш министър на финансите.

Двамата прекараха лятото в кампании сред редовите членове на Консервативната партия, а победителят в гласуването ще стане известен в понеделник. Този, който победи, ще бъде 15-ият министър-председател на кралицата.


Обикновено практическите аспекти са ясни. Накратко, министър-председателят в оставка прави изявление пред "Даунинг стрийт" 10 и след това се отправя към Бъкингамския дворец за последна прощална аудиенция с монарха. Малко след това техният наследник пътува за срещата им. Като цяло процедурата е сравнително бърза и отнема около половин час. Този път обаче. . . няма да стане точно така.

Владетелката възнамеряваше да прекъсне почивката си в Шотландия и да се върне в Лондон, за да назначи новия министър-председател. Но в нарушение на кралската традиция Бъкингамският дворец обяви в сряда, че 96-годишният владетел няма да предприеме 1000-километровото двупосочно пътуване, а вместо това отиващият си лидер и неговият наследник ще пътуват до Балморал във вторник.


Според кралски източник решението двете аудиенции да се проведат в шотландската й резиденция, а не в Бъкингамския дворец - за първи път през 70-годишното й управление - е взето, за да се осигури сигурност в дневника на министър-председателя. Източникът заяви пред CNN, че решението е взето, за да се избегнат всякакви алтернативни мерки в последния момент, в случай че кралицата има епизодични проблеми с придвижването през следващата седмица. В резултат на това вероятно ще бъде по-продължително събитие поради разстоянието между Лондон и Балморал и свързаната с него логистика.

Решението е логично и предвид факта, че напоследък присъствието на кралицата обикновено се потвърждава в деня на церемонията в зависимост от това как се чувства тя. В случая кралски източник съобщи на CNN в петък, че кралицата ще пропусне ежегодното събиране в Браемар този уикенд, но че принц Чарлз, който обикновено я придружава, все пак ще бъде на игрите на хайленда. Решението е взето за удобство на кралицата, казва източникът.


Според експертите протоколите за назначаване на министър-председател са неписани и


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 03.09.2022 08:36

    Дали има някой по голям диктатор от кралицата? Хляб и най-вече зрелища за народа. Промиване на мозъци до съвършенство.

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

рак