След година, в която победи всички рекорди с филма си Барби, американската режисьорка, сценаристка и актриса Грета Геруиг

Свързани новини

14.12.2023 15:29

Режисьорката на Барби оглавява журито в Кан

Видян 1380 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

След година, в която победи всички рекорди с филма си Барби, американската режисьорка, сценаристка и актриса Грета Геруиг ще председателства журито за състезателни филми на 77-ия филмов фестивал в Кан, който ще се проведе от 14 до 25 май 2024 г.

Героиня на нашето съвремие, Грета Геруиг разтърсва статуквото между силно кодифицирана киноиндустрия и епоха, която изисква по-голяма експанзивност. И тя е кинофил. „Обичам филми – обичам да ги правя, обичам да ги гледам, обичам да говоря за тях. Като кинофил, Кан винаги е бил върхът на това, което може да бъде универсалният език на филмите. Да бъда на мястото на уязвимост, в тъмен театър, пълен с непознати, да гледам чисто нов филм е любимото ми място. Изумена съм, развълнувана и смирена да бъда президент на журито на филмовия фестивал в Кан. Нямам търпение да видя какви пътувания предстоят за всички ни!“.

За по-малко от петнадесет години Грета Геруиг спечели признание в американското и световно кино. Първоначално от Сакраменто, Калифорния, но нюйоркчанка по осиновяване, тя, която мечтаеше да бъде драматург, изработи свой собствен път, както с последователност, така и с вкус към риска, към върховете на блясъка.

Вчера, посланик на независимото американско кино, днес на върха на световния боксофис успех, Грета Геруиг успява да съчетае това, което преди е било смятано за несъвместимо: представяне на артхаус блокбастъри, стесняване на пропастта между изкуство и индустрия, изследване на съвременните феминистки проблеми с ловкост както и дълбочина и деклариране на нейната взискателна артистична амбиция от рамките на икономически модел, който тя прегръща, за да използва по-добре.

Независимо дали играе, пише или режисира, нейните артистични начинания имат повтарящи се лайтмотиви, като семейни катаклизми, юношески ритуали на посвещение, страх от загуба на социален статус или появата на артистично призвание чрез герои, които са свободни, понякога крехки и маргинални, но също свирепи.

Започвайки като актриса, Грета Геруиг се трансформира в сценарист, работещ по различни проекти. Тя е съавтор на сценария на Hannah Takes the Stairs (2007) и Nights and Weekends (2008), които също е сърежисьор, след това Frances Ha (2012), Mistress America (2015) и разбира се Barbie с Ноа Баумбах, неин съучастник в изкуството.

Първата й самостоятелна работа, Lady Bird (2017) – поразителен, нежен и меланхоличен портрет на мъките на юношеството – беше номинирана за 5 награди Оскар, включително за най-добър режисьор.

За втория си филм Грета Геруиг амбициозно се хваща за класиката на американската литература от 1868 г. на Луиза Мей Олкът, Малки жени, отново с намерението да хвърли нов поглед върху всички главни герои в историята, така че да проучи по-добре тяхната еманципация в свят, доминиран от мъже. В двоен прочит режисьорката също предприема фино изследване на собственото си място в системата на киното и компромисите, необходими по отношение на комерсиалния успех, за да се хареса на масовата публика.

И накрая, нейният най-скорошен игрален филм беше пуснат през юли 2023 г., торнадото, което е Барби, изорава същата бразда по още по-зрелищен начин, като се изправя срещу този двойствен идол на малки момичета, символ на жената като обект, но и на еманципираната жена. В тази яростна сатира за човешкото състояние Грета Геруиг разбива ежедневния сексизъм и стереотипите с радостно намерение. Международен културен феномен, Барби е най-големият успех на годината и превърна Грета Геруиг в най-рентабилната жена-режисьор в историята. Лентата отчете над 1,4 млрд от продажба на билети и получи 9 номинации за Златен глобус.

Първата американска жена-режисьор, която поема ролята на председател на журито на Фестивала в Кан, Грета Геруиг, на 40-годишна възраст, добавя още един рекорд към значителния си списък от награди: това да стане най-младият човек, поел щафетата от София Лорен, която е само на 31 години през 1966 г. и втората жена-режисьор след Джейн Кемпиън през 2014 г.; и втората американка след Оливия де Хавиланд, първата жена-председател на жури през 1965 г.

„Това е очевиден избор, тъй като Грета Геруиг толкова дръзко олицетворява обновяването на световното кино, за което Кан всяка година е както предшественик, така и щанд“, казаха Ирис Кноблох, президент на фестивала, и Тиери Фремо, генерален делегат. „Отвъд 7-то изкуство, тя също така е представител на една епоха, която разрушава бариерите и смесва жанрове и по този начин издига ценностите на интелигентността и хуманизма.“

77-ият фестивал в Кан ще се проведе от вторник, 14 май, до събота, 25 май 2024 г.

Официалната селекция ще бъде представена в средата на април.








Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Детето на японка и българин е странна комбинация: Много му се работи, ама го мързи да стане.

към хороскоп хороскоп

лъв