Зала 1 на НДК

Свързани новини

22.08.2023 15:04

Легендарният Хосе Карерас идва в София през декември

Видян 2191 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

До края на годината България ще посрещне още веднъж една от най-известните фигури в съвременната опера, Хосе Карерас.


Концертът на легендарния каталунски тенор ще се проведе на 3 декември в Зала 1 на НДК, а билетите влизат в продажба на 23 август в 11 сутринта. Концертът на Хосе Карерас се организира от Fest Team и Софийска опера и балет. Хосе Карерас е един от „Тримата тенори“ – отличие, което споделя с Лучано Павароти и Пласидо Доминго. През кариерата си Карерас записва повече от 50 пълни опери и 40 класически и популярни рецитала, особено любим е на публиката с с Пучиниевите и Вердиевите си партии.


Хосе Карерас коментира: "Много съм щастлив, че мога да се завърна при една от любимите си публики, при българските почитатели на музиката, където вече имах много незабравими изпълнения, които ще си припомним с пълна програма на 3 декември. Завръщането ми в София със сигурност ще бъде празник на музиката. Надявам се да се видим там!".


Със забележителната си кариера, която продължава почти седем десетилетия, Карерас е смятан за един от най-популярните тенори на всички времена и един от отговорните жанрът да придобие по-голяма масовост сред публиката. В музикалната си история има множество награди и лични върхове като това да бъде музикален директор на церемониите по откриването и закриването на Летните олимпийски игри в родната си Барселона и да открие Олимпиадата през 1992. Хосе Карерас преживява и огромен личен здравословен катарзис, който описва и публикува в автобиографията „Хосе Карерас, пеещ от душа“ за своята битка с левкемията. Създава фондация за борба с болестта, която и до днес е паралелна част от живота му на изпълнител.


Диригент на спектакъла в София ще бъде Давид Хименес. Роденият в Барселона диригент учи пиано и композиция в Консерваторията на Лисеу и след дебюта си с оркестъра на Hannover NDR през 1994 г. се изявява по целия свят, като ръководи най-изтъкнатите оркестри и солисти на места като Роял Албърт Хол, Берлинската филхармония, Зала Плейел, Виенската Концертхаус, Сънтори Хол в Токио и Карнеги Хол и Ейвъри Фишър Хол в Ню Йорк. По време на своята кариера Давид Хименес е дирижирал оркестри като Виенската филхармония, Лондонския симфоничен оркестър, Мюнхенската филхармония, Оркестъра на Париж и Filarmonica della Scala. Понастоящем е основен гост-диригент на Филхармония Podkarpacka в Жешов, Полша, както и артистичен директор на фестивала Sounds of Oradea в Румъния.


Сопраното, което ще излезе на сцената на Зала 1 на НДК, е Диана Цугуи. Изключително талантливата певица е учила в Музикалния университет George Enescu в Букурещ под ръководството на професор Санда Сандру. Нейната гъвкавост и умения в пеенето на оперни роли ѝ печелят признание, но тя успешно се изявява и в други вокални жанрове, включително симфонични, оперетни, лирични и дори в мюзикъли. Диана Цугуи работи с всички филхармонии и оперни театри в родината си, а през последните осемнадесет години има многобройни изяви на европейски сцени. Тя е носител на редица международни награди, сред които наградите „Jaume Aragall“, „Wilhem Stenhammar“, „Vox Artis“, „Ionel Perlea“ и „Elena Teodorini“.


През 2015 г. тя е коронясана за „Най-добро сопрано“ на Гала вечерта на Националната опера, а през 2018 г. получава наградата „Lya Hubic" също за най-добро сопрано. Екипът на Хосе Карерас сам избира за концерта си в София на сцената с легендарния артист да излезе отново и оркестърът с над 130 годишна история и световно признание и популярност – този на Софийска опера и балет. С нейните хор, оркестър и солисти, тя е осъществявала многократно гостувания в различни държави в Европа, в Бразилия, Япония, Русия, Беларус, Словакия, Кипър, представяйки големите продукции от класическия оперен и балетен репертоар.


Оркестърът на Софийска опера и балет работи през цялата си история с най-големите оперни имена като диригенти и оперни солисти – освен с Хосе Карерас, с Асен Найденов, Руслан Райчев, Михаил Ангелов, Адам Фишер, Антон Гуаданьо, Лотар Загросек, Константин Тринкс, Анна Томова Синтова, Райна Кабаиванска, Гена Димитрова, Александрина Милчева, Пласидо Доминго, Николай Гяуров, Никола Гюзелев, Виолета Урмана , Феручо Фурлането, Мария Гулегина, Калуди Калудов, Красимира Стоянова, Владимир Стоянов, Кирил Манолов и много други.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Детето на японка и българин е странна комбинация: Много му се работи, ама го мързи да стане.

към хороскоп хороскоп

скорпион