От една страна чрез него е представена биографията на един от персонажите

Свързани новини

10.02.2023 16:22

БГ филмът Утрин с награди от фестивали в Европа, Азия и Америка

Видян 2045 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Пред БГ публика за първи път бе представен късометражният филм „Утрин“ на режисьора Невена Николова, която е сценарист и продуцент. През 2022 г. „Утрин“ е номиниран за „Най-добър чуждестранен късометражен филм“ на фестивала Cannes 7th Art и е  сред финалистите на фестивала Lisbon Film Rendezvous, считан за един от топ 10 най-престижни фестивали за късометражно кино в Европа. Филмът има в портфолиото си още над 30 други награди от по-малки или големи фестивали в Европа, Азия и Америка в категориите – „Най-добър танцов филм“, „Най-добър ням филм“, „Най-добър студентски/дебютен филм“, „Най-добър независим/арт филм“,“Най-добра режисура“, „Най-добър актьор“, „Най-добра филмова хореография“ и други.


Екипът, който стои зад късометражния филм, е съставен както студенти от НБУ (Петя Атанасова, с която Невена заедно режисира, и Симеон Крушков, звук, монтаж и цветови корекции), така и от утвърдени професионалисти - Минчо Минчев, оператор и Юлиана Войкова-Найман, сценограф и костюмограф. Хореограф: Петър Герзилов. Продуценти - Невена Николова и Лидия Димитрова. „Утрин“ е създаден с минимален бюджет (под 1000 лева), благодарение на безвъзмездния или символично заплатен труд на хората от екипа. Филмът е с продължителност 12 минути и е заснет на един дъх в рамките на един единствен снимачен ден. Снимачният процес е изключително дълъг и продължава 14 часа с няколко минимални почивки. Танцът има централна роля във филма.


От една страна чрез него е представена биографията на един от персонажите. От друга - през танца за изградени взаимоотношенията между двамата герои, както и тяхното светоусещане и ежедневно (не)битово съществуване.  В сюжета се преплитат с две основни теми. Първата е за ролята на очите и колко са важни те за нашето съществуване очите, които ни гледат. Как когато някой ни наблюдава с любов и възхищение, ние разцъфваме и политаме, а когато ни гледа с критично неодобрение - ние се  проваляме. Другата тема е свързана с потребността на хората на изкуството да продължават да творят въпреки преградите и невъзможността.


И как тази потребност може да търси форма на реализация дори чрез тялото на друго човешко същество. Невена Николова е завършила Психология и Executive MBA, в края на 2022 г. защитава диплома по  режисура в НБУ. Основната й работа е като мениджър на HR консултантска компания, която се занимава с подбор, оценка, обучение и развитие на управленски кадри. Паралелно с това са и нейните творческите проекти – създаването на два късометражни филма („Утрин“ и „Покрив“) и едно дипломно театрално представление „Колекцията“ от Х. Пинтър, което се играе в Университетския Театър на НБУ. Ето и трейлър към филма: https://www.youtube.com/watch?v=7smm-_Oq9oQ&ab_channel=NevenaNikolova



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Във Фейсбук:


 

- Здравейте група! Пия билката шафран, но не знам за какво помага


 

Коментар:


 

- И аз пия ракия - без да знам за какво помага...от 36 години, най-редовно без да пропускам вечер...

към хороскоп хороскоп

скорпион