Свързани новини

16.01.2020 11:50

Българска песен покорява Китай

Видян 1618 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Българската народна музика, това се оказа разковничето за мечтания пробив на родни артисти зад граница. В последните дни се появиха няколко доказателства за успеха на формулата – модерна музика с етно елементи.


 


Най-новият повод за гордост, пък и нещо свежо в плейлиста ни, дава едва 21-годишната певица DIA и нейната песен #yoursake. Тя излезе в радиоефира навръх Коледа, но успя да се промъкне покрай All I Want for Christmas и всички задължителни празнични тракове, и направи впечатление на слушателите, предава Монитор.


 


Големият й пробив обаче е дошъл неочаквано, след като екипът зад парчето – продуцентите Fabrizio Parisi и The Editor, и самата певица, получават информация, че по неведоми пътища песента се върти с пълна сила в Китай. Припомняме, че също толкова неочаквано разбрахме как „Брала мома къпини“ преди 5 години се превърна в турбо хит в японските дискотеки. Тя беше презаписана от местна банда на име „Пирамидос бенд".


 


През 2012-а пък самураите дори занесоха български фолклор на Олимпиадата в Лондон, като отборът по синхронно плуване се представи на шопската песен „Ерген деда“, но във вариант, записан от техните Йошида брадърс. Парчето вече беше станало хит в островната държава. Та, поглеждайки назад се оказва, че пробивът на #yoursake съвсем не е толкова изненадващ именно заради сантимента на азиатците към родния фолклор.


 


Песента всъщност е тотален римейк на втория самостоятелен сингъл на DIA „Вено Невенo”. Fabrizio Parisi и The Editor стъпват на части от текста и кантото на авторската песен, която преди 4 години се превърна в хит у нас, и изграждат напълно нов трак. В #yoursake DIA отново се включва както в писането на музиката, така и в текста. Единодушно, защото в крайна сметка вече имат едно чисто ново парче, а и заради посланието – в превод: „Заради теб“. Умишлено слагат и хаштаг, който символизира модерното звучене и тенденции сред младите. „Фолклорът, вплетен в модерното хаус звучене придава безгранично и вечно – величествено звучене... такова, каквото самата българска народна музика носи“, казват пред „Монитор“ продуцентите и добавят, че в последните дни са сюрпризирани, че и


 


От днес песента има и видео, в което главната роля е поверена на младата певица. Целенасочено търсената простота на кадъра, акцентира върху красотата на българската природа и традициите, които се пренасят през вековете, пресъздадени еднозначно чрез трансформацията на DIA. Видеото е по идея на екипа, създал песента, като любопитен факт е, че включва и кадри, направени от самите тях.


 


Това не е първият експеримент на италианският продуцент Fabrizio Parisi с българския фолклор. Преди няколко години той създаде Sunbeams заедно с една от певиците на Мистерията на българските гласове – Гергана Димитрова – Белонога и оглави всички класации у нас, а тракът се въртя в най-големите клубове в Ибиза.


 


ВИЖТЕ ВИДЕОТО ТУК!!!




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

към хороскоп хороскоп

риби