Аукцион ще предложи над 100 картини на най-големите български художници
01/02

Свързани новини

05.12.2023 15:17

Аукцион ще предложи над 100 картини на най-големите български художници

Видян 598 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

“Предлагаме изкуство, което може да бъде видяно в музеите” - казват организаторите на търга, румънската аукционна къща Artmark която стъпи на българския пазар през 2023 г. Предстоящият аукцион е първият им у нас и включва изключителна селекция от над 100 картини с обща прогнозна стойност над 200 000 евро. Преди търга, произведенията могат да бъдат видяни с вход свободен в галерията на Artmark в къща Ватев, София.

 На 11 декември, понеделник, от 19:00 ч. в София Балкан Палас (бившият хотел “Шератон”) ще се проведе аукцион с картини на едни от най-големите български модерни и следвоенни художници - от класиците Ярослав Вешин и Иван Мърквичка през големите модернисти Жорж Папазов, Златю Бояджиев и Бенчо Обрешков до съвременните художници Генко Генков, Георги Божилов-Слона, Атанас Яранов и Димитър Буюклийски-Мичи.

Търгът ще бъде отворен за широката публика и арт колекционерите, които са поканени да открият музейни шедьоври и произведения от престижни частни колекции, типични за движенията в изкуството, към които принадлежат - нежността на портретите на Никола Михайлов, живописните национални елементи на Иван Мърквичка, абстрактните образи на Жорж Папазов, или експлозията от цветове на Генко Генков.

Фаворит сред колекционерите на портрети и любителите на изкуството, Никола Михайлов ще участва в селекцията на аукциона с изключително произведение на българския модернизъм - “Малкото момиче с розовата рокля” със стартова цена 10 000 евро. Художникът е известен с близостта си до царското семейство и с портретите, които рисува за тях.

Високо ценени на пазара на изкуство, търгът ще предложи за продажба и други двама майстори - Иван Мърквичка и Ярослав Вешин, и двамата с ключово значение в българското изкуство - “Ще вали ли?” на Вешин, рисувана преди повече от 130 години (стартова цена 9 000 евро) и “Българско селско момиче” на Иван Мърквичка със стартова цена 12 000 евро.

 Колекционерите ще могат да наддават и за Жорж Папазов, най-значимият български авангарден художник, който ще бъде представен с важно за изкуството ни през 50-те години произведение - “Автопортрет. Спомен за Дерен” (стартова цена 5 000 евро). В този период Папазов живее, работи и излага в Париж заедно с някои от най-важните френски модернисти. Картината му, която ще може да бъде закупена на предстоящия аукцион, е посветена на Андре Дерен, близък приятел на Жорж Папазов и един от основоположниците на художественото движение фовизъм заедно с Анри Матис.

Рядка и значима поява на българския арт пазар е и Николай Дюлгеров, един от най-ценените ни художници извън границите на България, чието творчество ще участва в аукциона с голямо по размер произведение от цикъла “Морски пехотинци” - “Морски пейзаж”.  Също рядка поява на пазара на изкуство ще бъдат “Есенен пейзаж” на Златю Бояджиев и “Пролетен пейзаж в Родопите” на Константин Трингов. Произведенията идват от важни частни колекции в България и чужбина.

В сегмента на следвоенното изкуство гостите на търга са поканени да открият произведенията на най-значимите постмодернистични художници, централна част във всяка сериозна колекция. Атанас Яранов със “Сутрешно кафе”, Димитър Буюклийски-Мичи - “Космогония”, Лика Янко - “Родопи”, Генко Генков - “Пейзаж в оранжево”, Георги Божилов-Слона - “Улица в Стария Пловдив”.

“Artmark стъпва на българския пазар на изкуство в отговор на голямото ни възхищение към него и с убеждението, че пазарът тук може да бъде интегриран в по-голямото семейство на европейското изкуство. Предстоящите изложби в галерията на Artmark на ул. “Кузман Шапкарев” 1 в столицата ще бъдат със свободен вход, а аукционите, които предстои да реализираме - отворени за широката публика и медиите, напълно прозрачни и с намерението да отворят публично разговорът за колекционирането на изкуство. Дейността ни в България предвижда също образователни инициативи и партньорства с образователни институции, каквото е вече съществуващото ни партньорство с Националната художествена академия.” - сподели Александра Мицева, зам.-управител на Artmark България. В момента аукционната къща присъства на три пазара - Румъния, Хърватска и България.

Изложбата с произведенията от аукциона може да бъде разгледана всеки ден до 10 декември между 10 и 20 ч. в галерията на Artmark в къща Ватев (ул. “Кузман Шапкарев” 1) .

Колекционерите са поканени да наддават за картините на 11 декември 2023 г. (понеделник) от 19:00 ч. в аукционната зала на София Балкан Палас (бивш хотел “Шератон”).




xxx



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Жената по природа е много добра, може да прости на един мъж дори и да не е виновен...

към хороскоп хороскоп

дева