Извинението на компанията-майка в Лос Анджелис идва като резултат от гражданско недоволство в Япония, както и след необичаен акт на японското дистрибуторско звено на студиото.

Свързани новини

03.08.2023 10:45

Атомната бомба не е шега: Япония към Холивуд

Видян 3396 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Warner Bros. се извини публично за участието си в кампанията, подета от социалните медии - Барбенхаймер, която се прие като обида в пострадалата от ядрени удари през Втората световна война Япония. "Warner Brothers съжалява за проявената нечувствителност в социалните медии. Студиото поднася искрените си извинения", се казва в изявление, изпратено до специализираното издание Variety. Холивудското студио е продуцент на Барби - розовата половинка от кинофеномена, който доминира афиша и социалните мрежи по света в последния месец.

Колажът, който разгневи японците




Извинението на компанията-майка в Лос Анджелис идва като резултат от гражданско недоволство в Япония, както и след необичаен акт на японското дистрибуторско звено на студиото. Ден по-рано Warner Bros. Japan разкритикува американските си колеги, че подхранват лудостта Барбенхаймер. "Считаме за крайно непростимо, че официалният акаунт (в Туитър - б.р.) на филма Барби реагира на постове в социалните медии от фенове на Барбенхаймер, написаха оттам. "Приемаме ситуацията много серизно и молим ръководството в САЩ да предприеме необходимите действия. Извиняваме се на всички засегнати от тази поредица необмислени реакции."

Разбира се, в тази работа Warner Bros. са сред най-невинните. Изглежда че главното им провинение е споделянето в официалния Туитър профил на Барби на един от колажите, където Килиън Мърфи (в образа на Опенхаймер) носи на рамо куклата на Марго Роби - на фона на огнена експлозия. "Това лято ще се запомни", гласеше текстът към публикацията, която вече е свалена.

Недоволството на японците идва главно от филма на Кристофър Нолан и Universal Опенхаймер, който разказва за физика, известен като "бащата на атомната бомба", и проекта Манхатън. Заради противоположната тематика и естетика, горещия зрителски интерес и общата премиерна дата (21 юли) двете конкурентни продукции се превърнаха в своеобразен печеливш "тандем". Стотици анонимни зевзеци от целия свят се упражниха в съчиняване на забавни колажи и мемета, комбинирайки розовия пластмасов свят на куклата Барби със зловещите огнени кадри на атомната "гъба" и строгото, аскетично лице на Опенхаймер.

В Страната на изгряващото слънце все по-голяма популярност набира хаштагът #NoBarbenheimer (Не на Барбенхаймер). Потребители на социалните мрежи изразяват възмущението си, че най-голямата трагедия в съвременната история на страната се превръща в забавление, а темата за атомните оръжия се тривиализира. За недоволството отчасти допринася и режисьорското решение на Кристофър Нолан да не покаже пряко унищожението, предизвикано от двете ядрени бомби над Япония през август 1945 г. Въпреки че филмът представя угризенията на Дж. Робърт Опенхаймер и дискутира дали те в крайна сметка не са спасили повече животи и донесли десетилетия глобален мир, темата остава чувствителна за японците.

Регистрираните данни за броя на загиналите са приблизителни, но се предполага, че около 140 хиляди от 350-те хиляди жители на Хирошима са загинали при взрива на 6 август 1945 г. Най-малко 74 хиляди души загиват при бомбардировката на Нагасаки три дни по-късно, припомня Би Би Си. Радиацията, освободена от бомбите, причинява смъртта на още хиляди от лъчева болест през следващите години.

Опенхаймер засега няма планирана премиера в Япония, а Барби предстои на японските екрани по-късно този месец.








Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Блондинка опитва да постъпи на работа в полицията.

Възрастният шеф в полицията я поглежда и пита:

- Ще ви задам няколко въпроса. Колко е две по две?

- Ъъъъ, четири.

- Добре. Корен квадратен от 100?

- Ами, десет!

- Отлично. Кой е убил Ботев?

Блондинката замълчава.

- Не знам, - накрая казала тя.

- Добре, помислете и елате утре

Блондинката се обажда на приятелка. Тя я пита:

- Взеха ли те на работа?

- Не само, че ме взеха, но вече ми поръчаха и разследване на убийство!

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.