Артистичният директор на Театър Оберхаузен

Свързани новини

26.03.2024 10:03

Артистичният директор на Театър Оберхаузен поставя в Народния

Видян 1445 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Приключи кастингът с трупата на Народния театър за избор на актьори за международна продукция с работно заглавие „Мрак на края на града“ по пиесата на Дарио Беванда (Босна и Херцеговина). Репетициите ще започнат през юли, а премиерата ще се състои през декември 2024 г. на Камерна сцена.


Режисьор на спектакъла ще бъде Катрин Медлер, която е артистичен директор на Театър „Оберхаузен“, Германия. Заедно с нея от немска страна по проекта в Народен театър „Иван Вазов“ ще работят драматургът Лаура Мангелс и сценографът Франциска Изeнзее.


Спектакълът се реализира в партньорство с Гьоте-институт България като естествено продължение на сътрудничеството на двете институции, започнало през миналата година с провеждането на третото издание на Фестивала за нова драматургия „New Stages Southeast“ през 2023 г. в Германия.


Пиесата „Мрак на края на града“ е написана от драматурга Дарио Беванда в рамките на регионалната инициатива на Гьоте-институт за подпомагане създаването на нова драматургия от Югоизточна Европа и е един от петте текста, отличени с награда в заключителното издание на фестивала „New Stages Southeast“ 2023. Катрин Медлер (родена 1976 г. в Оснабрюк, Германия) е артистичен директор на Театър „Оберхаузен“ от 2022 г. Преди това е главен драматург и режисьор в Театър „Мюнстер“ и е директор на Държавния швабски театър в Меминген, който по време на нейното ръководство е удостоен с Федерална награда за театър.


Завършила е драматургия, театрознание и сравнително литературознание в Университета „Лудвиг Максимилиан“ в Мюнхен и Баварската театрална академия „Аугуст Евердинг“, както и в Синсинати, Охайо. В образователния ѝ път следват едногодишен изследователски престой в Калифорнийския университет и докторска степен, както и различни преподавателски позиции.


Като режисьор поставя в Държавния театър на Майнц, Градския театър на Инголщат и Театъра на Трир. Сред най-важните ѝ постановки са: „Мъгла през август“ от Джон фон Дюфел, „Маргарете Малташ“ от Кристоф Нусбаумедер (номинирана за немската театрална награда „Фауст“), „Ада и нейните дъщери“ от Ноа Хайдъл, немската премиера на адаптацията на романа „Пътникът“ от Улрих Александър Бошвиц, както и „Разследването“ от Петер Вайс, което поставя на територията на комплекса, където са се провеждали събранията на нацистката партия.




 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Възрастна дама иска да паркира колата си. Намества се между колите и блъска предната кола. След това блъска и задната.

Към нея бавно се приближава полицай и пита вежливо:

- Мадам, по слух ли паркирате?

към хороскоп хороскоп

близнаци