28-ият София Филм Фест

Свързани новини

28.02.2024 10:20

28-ият София Филм Фест очаква своите зрители от 13 до 31 март

Видян 1516 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

28-ият международен филмов фестивал София Филм Фест очаква своите зрители от 13 до 31 март 2024 – официалното откриване е на 13 март в първа зала на НДК. Предварителната програма стартира на 11 март в кино „Одеон“ с ретроспектива на Джесика Удуърт и Петер Бросенс. Програмата на СФФ в София продължава до 5 април.

Фестивалът се организира от Арт Фест под патронажа на Столична община, с подкрепата на Министерството на културата, ИА „Национален филмов център“ и програма „Творческа Европа“ МЕДИА на Европейския съюз, в партньорство с културни институти, спонсори, организации и приятели.

Богатата фестивална програма включва 143 пълнометражни игрални, документални и анимационни филма, както и специална селекция от близо 20 късометражни филми от 53 държави на 6 континента! Прожекциите ще бъдат в киносалони, където зрителите могат да съпреживяват заедно киноисториите и да се срещат с голяма част от техните създатели. В същото време продължаваме да представяме и специална селекция от филми онлайн – през 2024 година си партнираме отново с Neterra.tv/plus и публиката в цялата страна ще може да гледа избрани заглавия от фестивалната програма.

Ще посрещнем в София авторите на селектираните творби в конкурсните програми, които ще ги представят лично пред българската публика в киносалоните, както и много световноизвестни гости с техните най-нови филми. София Филм Фест в Пловдив ще бъде от 15 до 31 март, изданието във Варна е от 22 до 30 март, а София Филм Фест на брега в Бургас ще бъде от 21 до 29 март.

* * *
Фестивалът се открива официално с европейската премиера на филма на Надежда Косева „Клопка“ – копродукция между България и Германия, реализирана по сценарий на Боян Папазов. Филмът поставя специални акценти – върху важността да запазим човешкото си достойнство в съвременния обезумял свят, въпреки клопката на миналото, както и върху симбиозата между хората и природата и начина, по който нехайството ни води към нейната гибел. Акцентът върху екологичната тема, която продължава да бъде актуална както в киното, така и в ежедневието ни, се допълва от стартиралата през 2023 година зелена инициатива за засаждане на дървета от специалните гости на фестивала. „Гората на СФФ“ ще бъде обогатена с покана към значими творци в света на киното да се включат с посаждане на нови фиданки.

Една от най-очакваните гостенки през 2024 година е легендарната германска режисьорка Маргарете фон Трота, която ще представи най-новия си филм „Ингеборг Бахман – пътуване в пустинята“, ще проведе специален майсторски клас в Гьоте институт и ще получи Наградата на София на Столичната община за своя изключителен принос към изкуството на киното. Същото признание ще получат и уважаваният и обичан от няколко поколения кинаджии художник и сценограф Георги-Тодоров – Жози, както и легендата на българското кино и театър, актрисата Цветана Манева. Плакетът е дело на скулптора Георги Чапкънов – Чапа.

Световноизвестната полска режисьорка Малгожата Шумовска ще получи наградата ФИПРЕССИ Платиниум, ще представи новия си филм „Жената от...“ и ще се срещне с почитателите на киното в майсторски клас в Полския институт – София.

Специалната награда на София Филм Фест ще бъде връчена през 2024 година на творческия тандем сценаристи, режисьори и продуценти Джесика Удуърт (САЩ–Белгия) и Петер Бросенс (Белгия), както и на сръбския режисьор Радивое Андрич, чиито филми, включително най-новият „Светкавици отново“, могат да бъдат гледани на кино.

На 23 март 28-ият София Филм Фест ще раздаде наградите на най-добрите филми, участвали в конкурсните програми, а след церемонията ще представим на публиката в София премиерно най-новия филм на София Копола „Присила“ в специалната Американска гала на фестивала, в партньорство с Посолството на САЩ.

* * *
За 22-ри път международно жури ще определи Голямата награда в конкурса за първи или втори игрален филм „София – град на киното“, съдържаща парична премия, осигурена от Столичната община. Председател на журито е унгарският режисьор Саболч Хайду, а в журито са още режисьорите Тинатин Кайришвили (Грузия, ще представи своя филм и фестивален хит „Гражданинът светец“) и Зорница София (България), актьорът Димитър Маринов (САЩ–България, ще представи премиерно у нас филмите „Караганда“ и „Сельодка“) и директорът на Европейския филмов пазар в Берлин, експертът Денис Ру (Германия).



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

везни