Свързани новини

20.04.2012 16:56

Зоополиция ще следи за спазването на Закона за защита на животните

Видян 1630 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Ще се създаде зоополиция, която ще следи за прилагането на Закона за защита на животните. Това съобщи министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов след среща с премиера Бойко Борисов и представители на организации за защита на животните, на която са присъствали кметът на София Йорданка Фандъкова и зам.-кметът по екологията Мария Бояджийска. Според министъра моделът на зоополицията работи в много държави и е доказал своята ефективност. В момента служителите от Българската агенция по безопасност на храните и общинските инспекторати нямат достатъчно правомощия за да могат да следят за изоставянето и нерегистрирането на кучета, което е в основата на проблема с бездомните животни.
Със седмица ще бъде отложено приемането на законопроекта за изменение на Закона за защита на животните, за да може да се обсъдят с неправителствения сектор, каза още министърът. Наредбата, която регламентира изискванията за приютите ще се прецизира единствено в частта й за местата за временно настаняване от отворен тип. Приехме притесненията на неправителствените организации, че някои кметове може да злоупотребят с подобен тип съоръжения, като съберат кучетата зад огради без да са в отделени клетки, каза министърът. Облекчават се изискванията за приюти от отворен тип, в които кучетата се настаняват в отделни колиби. Тези съоръжения ще струват по-евтино на общините отколкото приютите, отговарящи на сегашните изисквания. Министър Найденов беше категоричен, че няма да отстъпи от предприетите мерки, тъй като проблема с бездомните кучета от екологичен се превръща в здравен. Данните сочат, че България е на първо място по заболявания от кучешка тения, хеморогична треска и други зоонози, посочи министърът.
„Готово съм да понеса негативите, но да бъде променена ситуацията, важно е обществото да бъде защитено”, каза още министърът. От електронния регистър на животните, който се поддържа от БАБХ ще бъде създаден отделен модул, в които общините ще могат да вкарват данни за кучетата. Така ще може да се проследява регистрацията, плащането на такси и данъци, собствеността и да се следи здравния статус.
С промените в Закона за защита на животните ще се въведат и по строги санкции за изоставяне на кучета, като се очаква глобите да се увеличат десетократно. В момента глобата за изоставено куче е около 100 лв., а трябва да стане поне 1000 лв. дори повече, посочи министърът. 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

 

към хороскоп хороскоп

дева