Свързани новини

17.01.2018 12:08

Жилищно-спестовните влогове да могат да се наследяват, гласуваха депутатите на първо четене

Видян 1656 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

     Има възможност да се удължи срокът на заявяване на лихвоточките от техните собственици и да се премахне крайният срок, в който държавата трябва да изплати всички заявени претенции, съобщи БНР.


Депутатите приеха на първо четене промени в Закона за уреждане на правата на граждани с многогодишни жилищно-спестовни влогове.


Промените засягат 55 000 български граждани с многогодишни жилищно-спестовни влогове. Предвижда се да могат да се наследяват, както по закон, така и по завещание. Съгласно промените, с две години ще се удължи и срокът за заявяване на лихвоточките от техните собственици и ще се премахне крайният срок, в който държавата трябва да изплати всички заявени претенции.


Депутатът от ГЕРБ Евгения Ангелова даде подкрепа на промените:


Предлаганите промени за ускоряване и облекчаване на процеса за изплащане на лихвоточките целят да бъдат в полза на гражданите. В същото време сроковете вече са удължавани пет, шест и повече пъти, и трябва да се прецени дали и колко е логично тези срокове да продължават да бъдат удължавани.


За патриотите удължаването на срока е наложително, тъй като той е изтекъл през 2016-та година. А Антон Кутев от БСП поясни:


Разликата по сегашното законодателство е, че до края на 2019 година би трябвало да приключи изплащането на досега имащите право, което би трябвало да означава, че не повече от 25-30 милиона ще бъдат изплатени. Ако се удължи срокът за записване и се удължи срокът за изплащане, тези пари стават 215 милиона, т.е. разликата, в която държавата няма да доизплати на хората лихвоточките, е 190 милиона, ако законът влезе в сила. Аз много се надявам да влезе, защото това са пари, които българските граждани преди 30 години са дали на държавата и още не са си получили.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

стрелец