Свързани новини

20.03.2021 17:23

Здравните ни права при прекъснати осигуровки

Видян 2492 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

„Ако по спешност ни се налага да постъпим в болница и се установи, че здравните ни права са прекъснати, заради спешността лечението се поема от държавата, ако не е по спешност, трябва бързо да си ги заплатим“. Това поясни за рубрика „Моите права“ в „Хоризонт да вас“, адвокат Христина Николова от Център за защита правата в здравеопазването.


„Сега се обмисля да се удължи срокът на неплатения отпуск в условията на пандемия, който ще се признава за трудов стаж и съответно ще се заплащат всички дължими данъци и вноски. Но това не е окончателно прието и не знам за какъв период става въпрос", каза още Николова.


Тя посочи, че ако заради Covid кризата по искане на работодателя служителят излезе в неплатен отпуск, трябва да се пуснат уведомителни писма до НОИ и НАП, като се предприемат мерките, които предвижда правителството, за да може да се получат тези данъци и осигуровки.“


"Здравните вноски се губят, когато не се платят за един месец, а се възстановяват, като се платят две години назад или за срока, за който не са заплащани", поясни още адвокат Николова.


Когато си безработен и си регистриран в Бюрото по труда, здравните вноски се покриват от държавата. Периодът зависи от трудовия стаж на човека.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

-Какво прави феминистката, когато чуе хубав виц?
-Смее се под мустак…

 

към хороскоп хороскоп

риби