Свързани новини

01.07.2020 10:07

Затварят кухнята на фирмата, доставяла развалена храна на пациенти в болници

Видян 2135 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

След разследване на NOVA - затварят кухнята на фирмата, доставяла развалена храна за едни от най-големите болници в София. След репортажа от Агенцията по храните направиха проверка и откриха множество нарушения


„Екип от инспектори е извършил проверка в обекта, където се приготвя храната. Установени са редица груби хигиенни нарушения. Намерени са и пакетирани храни с изтекъл срок на годност”, заяви Бистра Иванова от Българската агенция за безопасност на храните.


И допълни: „Считано от днес обектът ще бъде с преустановена дейност".


„Недопустимо е да се предлагат такива храни на пазара, независимо за къде е предназначена тя”, категорична бе тя.


„Силно озадачена съм от ситуацията. До момента не сме получили нито един сигнал, свързан с храната, която се приготвя в този обект”, допълни Иванова.


Припомняме, че скандалните разкрития за развалена храна, която се оказа че, са яли пациентите, са за едни от най-големите столични болници - сред тях „Шейново” и „Пирогов”. Бивши служителки на фирмата, която доставяла храната, разкриха, че в менюто присъствало месо с изтекъл срок на годност, развалени яйца и прокиснало прясно и кисело мляко.


Това се давало и на децата, които се лекуват в най-голямата спешна болница. Сред разследването на Вероника Димитрова, Софийската градска прокуратура разпореди незабавна проверка. Само за няколко часа вчера, от Агенцията по безопасност на храните, откриха недопустими нарушения.


Месо с изтекъл срок на годност, развалени яйца и прокиснало прясно и кисело мляко. Това се  оказва, че са яли пациентите на едни от най-големите столични болници- „Шейново”, „Пирогов” и Националната специализирана болница за физикална терапия и рехабилитация.  Храната се приготвяла и доставяла от фирма  „Ира - Ирена Георгиева". Тя има договори с лечебните заведения, след спечелени обществени поръчки.


Мария Монтоя и Наталия Маринова са част екипа, който доскоро е приготвял болничната храна. Напуснали, след като шефовете им  Ирена и Борислав Радулови спрели да плащат заплатите им. Бившите служителки готвили редовно с продукти с изтекъл срок на годност, дори и храните за най-малките пациенти на „Пирогов”. „Десертите се правят с пресечено мляко, старо прясно мляко- мляко с ориз, грис, нишесте. Това се прави за „Пирогов” и „Шейново”. Киселото мляко е с изтекла годност, с голям слой мухъл отгоре. И ни карат да го обираме и да правим застройки с развалено мляко. И те направо се пресичат”, сподели Мария Монтоя.


„За да не се пресече застройката на супата, понеже срокът на годност на млякото е изтекъл март месец, слагаме около 2 кг брашно, за да не се личи и повече подправки, за да не се усеща киселия вкус на млякото и селската супа”, добави Елизабет Монтоя.


Освен с развалено прясно и кисело мляко, супите често се правeли и с пилешко месо с отдавна изтекъл срок на годност. За да се неутрализира  миризмата, се слагали повече подправки. „Пилешкото по някой път много мирише и го мием с оцет. Колкото и да го киснеш, просто вкусът си остава”, казва още  Мария.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

стрелец