Основният страх, въпреки илюзорността на живота, който сами превръщаме все повече във виртуален, е да не го изгубим, колкото и глупаво и налудничаво да звучи това – страх от провал.

Свързани новини

01.01.2024 08:12

Защо живеем в Епоха на нарцисизъм, основан на Лъжата?

Видян 20457 пъти | Коментари 1
Гласували 4 рейтинг: 4.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Според психолозите живеем в Епоха на нарцисизма, в която човекът се интересува много повече от когато и да било за външността си и по-малко от когато и да било чете и се задълбочава.

Нарцисизмът е основан на фасадност. А фасадността е основана на Лъжа.

Оттам се създава илюзорен живот, разказван от всеки от нас в социалните мрежи, подправен с филтъри, тонове и звуци, при който – като всяка

 
ЛЪЖА = СТРАХ

 Основният страх, въпреки илюзорността на живота, който сами превръщаме все повече във виртуален, е да не го изгубим, колкото и глупаво и налудничаво да звучи това – страх от провал.

Което всъщност значи за нас просто загуба на възможност за удовлетворяване на наложените фалшиви потребности, които всъщност нямаме: Малдивите, хиперколите, суперяхтите, мегамарките.

В това число влиза и личната армия на всеки от нас от хиляди и хиляди последователи, които уж имаме, докато ходим съвършено сами по улицата, докато се разминаваме с някой от тях и дори не се поздравяваме.

Важно е да разбираме, ясно да си даваме сметка за всичко това, за да не се побъркаме, докато водим своя илюзорен живот на „успешен успех”, „щастливо щастие” и се отдаваме на усмихната депресия.

Думата налудничаво, която употребихме по-горе, никак не е случайна, защото специалистите са единодушни, че наистина този „лайфстайл” съвсем истински ни води до гранични психически разстройства.

Много често животът над възможностите, който всички ние водим  свят, който отдавна е разорен от затъване в нечувани рекорди по дългове – държавни и лични, съвсем естествено поражда психически травми. Най-малко познатия ни синдром на отложения живот в името на илюзорното светло бъдеще – общо и частно.

Изходa най-често намираме в нови и нови лъжи към себе си.

Както Бегбеде отдавна беше попитал в гениалната си книга 9,99 лв.: Що за живот е това, след като най-голямата ни гордост и мечта е да избягаме възможно най-далеч от него, като пътуваме ли пътуваме, колкото никога човекът не го е правил преди.

И беше заключил, базирайки се на един от най-видимите белези за една медицинска лъжа, че: „Пластичната хирургия е последната религия, която ни остана”.

Какво правим с митовете и дали митоманията – този ясен вид лъжа, може да бъде вроден? Разказваме в следващата част от поредицата ни.

 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Внука на Кант- Руди Мителбрехенмахер 01.01.2024 09:45

    Тази е далеч по-адекватна статия от онези двете възхвали на лъжата. Нямам забележки, а и деня не е подходящ за тежки критики, Нова Година е все пак. От мен да го знаете: Най-голямия грях на човека, изненадващо за 99% от мислещите по темата (които на дали са повече от 1% от населението) в същност е ГОРДОСТТА. Това е най-подмолния и най-голямия грях. Почти никой не счита гордостта за грях. Този огромен грях подмолно и неминуемо води до нарцисизъм и от там и до абсолютно всички грешни деяния при т.н. хора.

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


- Скъпа, ако умра, не ме жали дълго, омъжи се повторно, радвай се на живота, бъди щастлива. Само те моля да възпитаваш добре децата ни.
- Престани вече! Най-нормална супа е. Като не искаш, не яж!

към хороскоп хороскоп

стрелец