Когато Даин Юн започва да рисува върху кожата си, за да създава сюрреалистични автопортрети, хората в Южна Корея я гледат като "доккаеби", нещо като корейски гоблин, казва тя. Междувременно една вирусна снимка, на която лицето ѝ в миниатюра е нарисувано върху ноктите и украсено със собствената ѝ разрошена черна коса, е описана от хората в интернет като "космат маникюр".

Свързани новини

10.12.2023 08:00

Запознайте се с южнокорейската художничка, която използва собственото си тяло като платно

Видян 19390 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Когато Даин Юн започва да рисува върху кожата си, за да създава сюрреалистични автопортрети, хората в Южна Корея я гледат като "доккаеби", нещо като корейски гоблин, казва тя. Междувременно една вирусна снимка, на която лицето ѝ в миниатюра е нарисувано върху ноктите и украсено със собствената ѝ разрошена черна коса, е описана от хората в интернет като "космат маникюр".




"Когато я направих, си помислих, че това е сладко", каза тя за снимката, говорейки пред CNN по видеовръзка от САЩ, където сега живее. "Но предполагам, че много хора си помислиха, че е страшна."

С яркорозова коса и риза със сюрреалистична щампа от разчленени части на тялото, Юн може и да е обърнала внимание в родния си Сеул, но в Ню Йорк никой не й хвърля око - и тя обича това.



В един от автопортретите на Юн тя се превръща в хипнотизиращо геометрично 3D творение чрез нарисувани триъгълни форми в светло и тъмно.


В един от автопортретите на Юн тя се превръща в хипнотизиращо геометрично 3D творение, като рисува триъгълни форми в светло и тъмно.


30-годишното момиче споделя, че образите ѝ са намерили най-голям отзвук в Европа и САЩ. Едва когато я забелязали в чужбина, след като творбите ѝ станали вирусни през 2016 г., хората започнали да ѝ обръщат внимание у дома, добави тя. "Това, което те оценяват, е, че получих внимание от американската преса", каза Юн. "Не само аз, но и много корейски артисти или певци. Ако те получат внимание от чужбина, тогава корейците го оценяват."



Макар че изображения като "Мис Вселена 2022" може да са обезпокоителни за някои, Юн казва, че иска работата ѝ да бъде игрива и изразителна.


Фотореалистичните, умопомрачителни оптични илюзии на Юн я въвеждат в орбитата на музиканти като Халси и Джеймс Блейк, с които си сътрудничи, и дори ѝ осигуряват участие в "Шоуто на Елън Дедженеръс". Оттогава насам тя работи по реклами на Estée Lauder, BMW, Apple и Adidas и украсява страниците на Vogue и Harper's Bazaar със стил на рисуване на тялото, който кара хората да се чудят къде свършва тя и къде започва фонът - и дали е използван Photoshop.


През 2017 г. художничката рисува по-ранната си творба "Hallucinogenic Dain" в семейния си дом в Южна Корея.


Юн казва, че никога не манипулира изображенията си в постпродукция. Само тя, огледало, фотоапарат и боя за тяло в продължение на между 3 и 12 часа на снимка. Този продължителен процес е една от причините, поради които тя престава да използва модели за работата си - не иска да отнема толкова много от времето на друг човек.


Завладяващи изкривявания

За творбите на Юн казват, че са зашеметяващи и понякога тревожни - помислете за чертите на лицето, изкривени и пренаредени като главата на Мистър Картоф, полуразтопена свещ, издълбана по неин образ и покрита с немигащи очи, или лице, което изглежда като сплетено и се отлепва на вълнички като разглобена чанта. Никога не е била целта ѝ да изнервя зрителите (художничката казва, че дори не обича мрачните творби, а предпочита да вкарва хумор), но тъй като лицето ѝ често е платно за изкуството ѝ, хората понякога му приписват повече смисъл, отколкото тя възнамерява, добавя тя.

През повечето време Юн се стреми да бъде игрива и да изразява вътрешния си свят. Тя е започнала да рисува автопортрети като емоционални снимки на това как се чувства. В началото на тази година се е чувствала много рязка и чувствителна, което е отразено в творба в кубистичен стил, на която лицето ѝ е изкривено от призма от триъгълници, през която едното око дава ясен, пронизващ поглед. В друга творба, "Нека тече", пулсациите и вихрите на мазките на четката прегръщат извивките на лицето и шията на Юн, а в "Мис Вселена" визията ѝ - освен яркочервените устни и розовата коса - е напълно закрита от хванати пръсти.

"Това е някак противоречиво, саркастично", казва тя, размишлявайки върху последната творба. "Защото за мен това е красиво."



За произведението си "Безсънна нощ" през 2023 г. Юн запалва свещ във восъчна творба, базирана на собствения ѝ образ, за да отбележи 30-ия си рожден ден.


В творбата си "От какво съм направена" лицето на Юн е изцяло изрисувано от емотикони - гоблен от усмихнати лица, лампички, сърца и други изрази на нейната идентичност. Те са размили чертите ѝ, за да я оставят само смътно разпознаваема, но вместо да прикриват това, което е, Юн казва, че емоджитата отразяват чувствата и общуването ѝ в годината, когато се е преместила в САЩ.




"Осъзнах, че откакто се преместих в Америка, използвам толкова много емоджита, защото просто ми е по-лесно, отколкото да говоря на английски. Това е като ха-ха емоджи, емоджи, емоджи", каза тя, имитирайки изпращане на текстови съобщения. "В миналото се опитвах да обяснявам с думи и изречения, но сега само един малък емотикон показва всичко".


Изследването на това как да бъдеш чужденец в един непознат нов свят е част от нова творческа насока, която я отдалечава от обработката на трудните чувства, които е изпитвала като млада жена в Южна Корея. "Станах по-стабилен и по-силен човек", казва Юн за преместването си в Ню Йорк.

"Имам нещо като един таен дневник, в който винаги пиша, когато се чувствам много тъжна или зле", казва Юн. "Преди пишех веднъж седмично, а сега последният път, когато писах, беше преди два месеца."


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

 

 

към хороскоп хороскоп

лъв