Свързани новини

08.02.2021 14:02

Започваме кампания за популяризиране на културно-историческия туризъм: Николова

Видян 1639 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Започваме кампания за популяризиране на културно-историческия туризъм в България. Избрахме тя да стартира приоритетно с 6-те обекта, за които само преди дни Министерският съвет отпусна средства за продължаване на прочуванията им. Един от тях е античният и средновековен град Мисионис, който се намира на територията на Търговище. Това заяви вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова пред медии в Търговище. Тя припомни, че решението на кабинета за предоставяне на средства от 1,8 млн. лева показва и цялостната воля на правителството за насърчаване и развитие на тези обекти, както и приоритета им.
Инициираме тематичната кампания със специален фокус към тези археологически обекти, с което искаме да надградим и още повече да засилим вниманието към културно-историческия туризъм, посочи министър Николова. По думите ѝ се планира да бъдат изготвени кратки видеа, които да дават любопитна информация за археологическите забележителности. Приоритетно те ще се разпространяват в социалните медии и интернет канали.
Вицепремиерът допълни, че при реализацията на инициативата ще разчитаме на експертността на професор Николай Овчаров. Вярвам, че с неговото съдействие ще успеем да създадем продукт от най-високо качество, който да популяризира богатствата на България и да привлече повече посетители в регионите на страната, посочи министърът.
Аз наричам Мисионис северния Перперикон, коментира проф. Овчаров. Според него това ще е флагманът на туризма, с който ще можем да привличаме много посетители в региона в Северна България. По информация на археолозите едва 1% от целия град е разкрит. В базилика номер 3 е запазен автентичният под, който е отпреди повече от 1500 години. Съхранен е тронът, от който са водени църковните служби. Запазено в първоначалния си вид е и място за кръщаване. Разкрита е и част от укрепителна стена, която достига височина от 12 метра. В района па Търговище има над 1100 археологически обекта.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

-Какво прави феминистката, когато чуе хубав виц?
-Смее се под мустак…

 

към хороскоп хороскоп

козирог