Свързани новини

20.07.2017 15:13

Започва строителството на нови 3,8 км метролинии и 4 метростанции

Видян 1712 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

 В периода 2007- 2014 г. столицата реализира проекти на обща стойност 3 млрд. лв., като 2 млрд. от тях бяха безвъзмездни евросредства. Това каза кметът на Столична община Йорданка Фандъкова по време на конференцията „Гъвкав европейски бюджет и финансови инструменти в подкрепа на строителния сектор“, предаде Фокус.


 По думите на Фандъкова безспорно най-големият проект със значение както за по-добрия градски транспорт, така и за подобряване на околната среда и качеството на въздуха, е метрото. Кметът на София обяви, че в миналия програмен период са инвестирани общо около 450 млн. евро в този значим проект.

 „Най-важното обаче е, че строителството на метрото не спира. То продължава и в новия програмен период. Това беше и първият проект, финансиран от ЕК. Започваме и същинското строителство на участъка от метрото в „Овча купел“, каза кметът на София. Фандъкова съобщи, че утре ще бъде даден официален старт на същинското строителство на нови 3,8 км метролинии и 4 метростанции, заедно с буферен паркинг и интермодална връзка София – Перник. Тя посочи, че като се прибави и строителството на останалите 8 км, започнали през 2016 г., се очаква през 2019 г. да се завършат общо 12 км.

„Нови 130 хил. души дневно да използват най-удобният и екологичен градски транспорт. Със строителството на третата линия очакваме общо намаляване с 90 хил. тона годишно на вредните емисии във въздуха и да подобрим чувствително градския транспорт. Метрото да заеме половината от дела на градския транспорт“, поясни Фандъкова. По думите ѝ чрез общинските търговски дружества София е натрупала добър опит в използването на финансовите инструменти в предишния програмен период.


„Именно чрез инструмента „Джесика“ успяхме да изградим нов парк, много голям спортен комплекс, да реконструираме пазари“, допълни кметът на София. Фандъкова каза още, че с този инструмент са реновирани клиники. „Това е голям и важен опит, който ни позволява да планираме в настоящия програмен период да се възползваме отново от тези инструменти“, коментира столичният кмет. Според нея резултатът е, че са успели да въведат строга финансова дисциплина сред общинските и търговските дружества, голяма част от които са имали печална слава. Кметът на София поясни, че в настоящия програмен период Столична община е защитила около 1 млрд. евро европейски средства, по-голямата част от тях са за метрото.


 


„Паралелно се работи по проектите за интегриран градски транспорт – втора фаза. Другите проекти са свързани с образователна, социална и културна инфраструктура“, каза още Фандъкова. Тя посочи, че Столична община очаква да се възползват максимално от средствата от ОП „Околна среда“. Тя подчерта и партньорството си със строителния бизнес и отчете, че Столична община е най-големият възложител на този бизнес.






Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

дева