Експертите предупреждават, че ситуацията може да се влоши още повече поради изменението на климата, което променя метеорологичните модели.

Свързани новини

31.12.2023 08:12

Запасите от "злато на пустинята" в Иран са на изчерпване: FT

Видян 2141 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Световният пазар е изправен пред недостиг на шафран поради слабата реколта в Иран, най-големият доставчик на подправката в света, съобщи Financial Times, като се позова на местни производители и износители. Шафранът е най-скъпата подправка в света, известна с изтънчения си аромат, специфичен вкус и жив оттенък.

Според доклада тазгодишният добив в Иран, който доставя повече от 90 % от световния шафран, се очаква да бъде по-малко от половината от добива през 2022 г.

"Очаква се общото производство да спадне до около 170 метрични тона от близо 400 тона [миналата година]", казва Али Шариати-Могаддам, главен изпълнителен директор на Novin Saffron, водещ ирански производител и износител.

Производителите и търговците обвиняват за слабата реколта промяната в метеорологичните условия и недостига на вода. Според Mojtaba Payam-Asgari, ръководител на борсата за шафран Torbat-e Jam, изключително ниските температури през миналата зима, последвани от много сухи и горещи пролет и лято, са имали опустошителен ефект върху реколтата. Ситуацията се е влошила поради факта, че хиляди кладенци, предназначени за напояване, са пресъхнали напълно.


Експертите предупреждават, че ситуацията може да се влоши още повече поради изменението на климата, което променя метеорологичните модели. "Иран е по-уязвим от средното за света, особено в сухите и полусухите райони [където се отглежда шафран]... Валежите намаляват, а изпарението и температурите се покачват", казва Мохамед Дарвиш, ирански еколог, пред информационната агенция.


Според доставчиците цената на шафрана се е удвоила от миналата година насам и е достигнала 1400 долара за килограм на вътрешния пазар в Иран и 1800 долара в чужбина. Това вече се е отразило на иранския износ на подправката.

"Много китайски търговци бяха шокирани от скока на цените и напуснаха. Ако се върнат, ще трябва да платят още по-високи цени, защото реколтата е много малка и складовете са празни", предупреждава Паям-Асгари от борсата Torbat-e Jam.

Китай е най-големият чуждестранен купувач на ирански шафран, на който се падат 45 % от общия износ. Сред другите големи купувачи са арабските страни, Испания и Италия, където шафранът се използва в различни ястия.


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

 

 

към хороскоп хороскоп

дева