Западноафриканските санкции блокират достъпа на храни и помощи до Нигер

Свързани новини

24.08.2023 18:00

Западноафриканските санкции блокират достъпа на храни и помощи до Нигер

Видян 707 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Хиляди камиони с хранителни продукти, предназначени за Нигер, са блокирани от седмици на граничния пункт Маланвил в Северен Бенин поради затварянето на границата и санкциите, наложени на новото военно правителство в Ниамей, съобщи Ройтерс в четвъртък.

Контролно-пропускателният пункт "Маланвил" в Бенин е един от най-натоварените в Западна Африка, през който преминават голям обем транзитни стоки, включително продукти за хуманитарна помощ, за съседен Нигер.

Съобщава се, че движението през пункта е спряло, а опашката от натоварени камиони се простира на 25 км "от калните брегове на река Нигер, която бележи границата", съобщава Ройтерс. Твърди се, че някои дребни търговци използват дървени лодки, за да пренасят стоки през реката в страната, избягвайки граничната охрана.

"Не знаем дали са ни взели за заложници или какво", казва пред агенцията нигерийски шофьор, който твърди, че е блокиран на границата с товара си от захар и олио вече повече от 20 дни. "Нямаме храна, нямаме вода, няма къде да спим", добави той.


Икономическата общност на западноафриканските държави (ECOWAS) ограничи финансовите транзакции и блокира влизането в Нигер от своите държави членки, за да принуди заговорниците за преврат от 26 юли да възстановят сваления президент Мохамед Базум.

Миналата седмица Световната програма по прехраната (СПП) предупреди, че блокадата "оказва значително влияние върху доставките на жизненоважни храни и медицински консумативи в Нигер", където според нея най-малко 3,3 милиона души са били "в остър недостиг на храна" още преди преврата.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


- Скъпа, ако умра, не ме жали дълго, омъжи се повторно, радвай се на живота, бъди щастлива. Само те моля да възпитаваш добре децата ни.
- Престани вече! Най-нормална супа е. Като не искаш, не яж!

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.